Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukraina kaltina Rusiją apšaudžius miestą, kuriame įsikūrusi Zaporižios AE
BNS
Dmytro Orlov
Enerhodaras.

Ukrainos pareigūnai ketvirtadienį apkaltino Rusiją prieš Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektorių vizitą apšaudžius miestą, kuriame įsikūrusi Zaporižios atominė elektrinė.

Nuo aušros Maskvos kariai „apšaudo Enerhodarą iš minosvaidžių ir naudojo automatinius ginklus bei raketas“, platformoje „Telegram“ pranešė meras Dmytro Orlovas, paskelbęs nuotraukas, kuriose matyti apgadinti pastatai, iš kurių veržiasi dūmai Rusijos okupuotoje teritorijoje.

„Reikalaujame, kad Rusija nutrauktų savo provokacijas ir suteiktų TATENA prieigą prie šio Ukrainos branduolinio objekto“, – sakė D. Orlovas.

TATENA inspektoriai, vykstantys į Rusijos kontroliuojamą elektrinę, esančią kovų fronto linijoje Pietų Ukrainoje, siekia užkirsti kelią „branduolinei avarijai“, trečiadienį pareiškė agentūros vadovas Rafaelis Grossi.

Zaporižios AE, kuri yra didžiausias branduolinis objektas Europoje, apylinkės pastarosiomis dienomis buvo ne kartą apšaudomos, o Kyjivas ir Maskva kaltina dėl to viena kitą.

Ši situacija kelia susirūpinimą tarptautinėje arenoje, ir TATENA vadovas su savo 13 ekspertų grupe turi patikrinti Zaporižios AE.

Išvakarėse R. Grossi sakė, kad jo komanda misiją pradės ketvirtadienį ir kad jo agentūra bandys pasiekti „nuolatinį buvimą“ šiame objekte.

Elektrinę nuo kovo mėnesio yra užėmusios Rusijos pajėgos, o Ukraina kaltina Rusiją dislokavus joje šimtus karių ir laikant ten šaudmenis.

2022 09 01 08:52
Spausdinti