Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ATOMINĖ ENERGIJA
Ukraina kaltina Rusiją vėl apšaudžius Zaporižios atominę elektrinę
BNS
Twitter
Zaporižios AE.

Ukrainos branduolinės energetikos operatorė „Enerhoatom“ trečiadienį apkaltino Rusiją vėl sudavus smūgį Zaporižios atominei elektrinei pietų Ukrainoje.

Dėl smūgio buvo pažeista elektros linija, todėl sustojo keli šeštojo reaktoriaus transformatoriai ir teko trumpam įjungti avarinius generatorius, pranešė „Enerhoatom“.

„Rusijos teroristai naktį vėl bombardavo Zaporižios atominę elektrinę“, – platformoje „Telegram“ pranešė „Enerhoatom“.

Tačiau radiacija išliko „įprastame foninių verčių lygyje“, pranešė elektrinė.

„Radioaktyviųjų medžiagų išmetimas į aplinką neviršija nustatytų leistinų verčių“, – teigė ji.

„Enerhoatom“ paragino Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA) imtis „ryžtingesnių veiksmų“ prieš Maskvą.

Net „TATENA inspektorių buvimas nesustabdo“ rusų, tvirtino ji.

Didžiausias Europos atominis objektas, esantis Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje Ukrainoje, tapo susirūpinimą keliančiu tašku po abipusių pareiškimų apie ten vykusius išpuolius.

Elektrinę kovo mėnesį užėmė Rusijos kariuomenė, o apšaudymas aplink objektą paskatino Kyjivą ir jo Vakarų sąjungininkus paraginti demilitarizuoti teritorijas aplink branduolinius objektus Ukrainoje.

Karo pradžioje buvo kovojama aplink Černobylį šiaurėje, kur dėl 1986 metais įvykusio sprogimo buvo užteršta didelė dalis aplinkinės teritorijos.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šį mėnesį paragino savo kolegą Rusijoje Vladimirą Putiną atitraukti sunkiąją ginkluotę iš Zaporižios regiono, o Rusijos lyderis perspėjo dėl galimų „katastrofiškų“ ten vykstančių kovų padarinių.

Rugsėjo pradžioje ten buvo dislokuota TATENA stebėsenos grupė.

Pirmadienį Rusija buvo apkaltinta bombardavusi trečią branduolinės jėgainės teritoriją – Pietų Ukrainos atominę elektrinę pietinėje Mykolajivo srityje.

Maskva stiprina „branduolinį šantažą“, sakė elektrinės direktorius, smūgiui atvėrus didelį kraterį už kelių šimtų metrų nuo elektrinės. Jį matė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

2022 09 21 11:50
Spausdinti