Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


UKRAINA
Ukraina po Rusijos smūgių atnaujino elektros energijos tiekimą
BNS
Pixabay

Ukrainos sostinėje ir daugumoje kitų miestų penktadienį buvo atnaujintas elektros energijos tiekimas po išvakarėse Rusijos surengtos raketų ir dronų atakos, nukreiptos prieš svarbią infrastruktūrą, pranešė pareigūnai.

Rusijai nuo rudens reguliariai rengiant atakas prieš Ukrainos infrastruktūrą, vietos pareigūnai stengiasi kovoti su apšaudymo padariniais.

JAV įsikūręs analitinis centras „Institute for the Study of War“ (ISW) savo vertinime teigė, kad „šie raketų smūgiai nepakenks Ukrainos valiai ir nepagerins Rusijos pozicijų fronto linijoje“.

Ukrainos karinis analitikas Olehas Ždanovas sakė, kad rusai smūgiuoja į civilinę infrastruktūrą, nes negali efektyviai atakuoti Ukrainos karinių objektų.

„Rusams trūksta duomenų apie Ukrainos karių ir ginklų buvimo vietą, todėl jie taikosi į civilinę infrastruktūrą ir naudoja tuos pačius senus civilių gyventojų puolimo metodus, kad pasėtų baimę ir paniką visuomenėje, – sakė jis. – Ukraina išgyveno žiemą, todėl Rusijos smūgiai energetikos sistemai pavasarį vargu ar turi prasmę.“

Kyjive buvo atnaujintas elektros energijos ir vandens tiekimas, sakė miesto karinės administracijos vadovas Serhijus Popko. Jis teigė, kad apie 30 proc. sostinės gyventojų penktadienio rytą tebebuvo be šildymo ir kad remonto darbai tebevyksta.

Vietos pareigūnai pranešė, kad elektros energijos tiekimas buvo atnaujintas daugiau nei 90 proc. Ukrainos šiaurės rytų Charkivo srities gyventojų ir trečdaliui pietinės Zaporižios srities vartotojų.

Rusijos puolimas buvo didžiausia tokia ataka per pastarąsias tris savaites – panaudota daugiau kaip 80 rusiškų raketų ir sprogstančių dronų.

Dėl apšaudymo, kuris taip pat apgadino gyvenamuosius pastatus, žuvo mažiausiai devyni žmonės, o šimtai tūkstančių liko be šilumos ir vandens.

Nepaisant to, praėjusį rudenį pradėtas energetikos infrastruktūros bombardavimas tapo retesnis.

„Tikėtina, kad intervalas tarp smūgių bangų didėja, nes Rusijai dabar reikia sukaupti kritinę masę naujai pagamintų raketų tiesiai iš pramonės“, – penktadienį savo vertinime teigė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Rusija ketvirtadienį patvirtino surengusi naują smūgių Ukrainai bangą, teigdama, kad atakos, taip pat ir hipergarsinėmis raketomis „Kinžal“, buvo atsakas į anksčiau šį mėnesį įvykdytą tariamą išpuolį prie sienos. Ukraina paneigė šį teiginį ir perspėjo, kad Maskva gali pasinaudoti šiais kaltinimais, kad pateisintų savo pačios puolimų suaktyvinimą.

2023 03 10 14:26
Spausdinti