Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukraina ruošiasi naujam Rusijos puolimui Donbase
BNS
Telegram
Ukrainos karys.

Ukraina pirmadienį ruošėsi naujoms Rusijos pajėgų atakoms rytiniame Donbaso regione, bet Kyjivas nurodė, kad jo kariuomenės kontratakos ties šiaurės rytiniu Charkivo miestu įgijo pagreitį.

Nuo invazijos pradžios vasario pabaigoje žlugo Rusijos planai užimti Ukrainos sostinę, todėl Maskva susitelkė į pastangas perimti viso Donbaso kontrolę. Vis dėlto Vakarų šalių žvalgyba prognozuoja, kad ši Rusijos kampanija taip pat galiausiai įstrigs dėl didelių nuostolių ir ukrainiečių įnirtingo priešinimosi.

„Esame pasiruošęs naujiems Rusijos mėginimams pulti Donbasą, kažkiek intensyvinti savo veiksmus Ukrainos pietuose“, – savo įprastame naktiniame vaizdo kreipimesi sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Okupantai vis dar nenori pripažinti pakliuvę į aklavietę ir kad jų vadinamoji „specialioji operacija“ jau bankrutavo“, – pridūrė jis.

Prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius vietos televizijai sakė, kad Rusijos pajėgos, po ukrainiečių kontratakų atsitraukusios nuo Charkivo, dabar yra perkeliamos Donbaso kryptimi.

Kyjivo pajėgos šiaurės rytuose pasiekė reikšmingą pažangą, i kai kurie daliniai beveik pasiekė sieną su Rusija, sakė vidaus reikalų ministro patarėjas Vadymas Denysenka, nors Charkive anksti pirmadienį vėl gaudė apie oro atakos pavojų perspėjančios sirenos.

Tuo metu Gynybos ministerija per „Facebook“ pranešė, kad vienas Teritorinės gynybos pajėgų dalinys jau pasiekė sieną su Rusija. Paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip grupė ukrainiečių karių, laikydami atsineštą mėlynos ir geltonos spalvos dryžiais išmargintą pasienio stulpą, pozuoja prie sienos, kur taip pat matosi Rusijos pasienio ženklai.

O. Arestovyčius sakė, kad atitraukiamos Rusijos pajėgos siunčiamos į Luhansko sritį.

„Jų užduotis – užimti Sjeverodonecką, – aiškino jis. – Tačiau jiems kažkas nesigauna.“

Sjeverodoneckas yra ryčiausias iš Ukrainos pajėgų tebekontroliuojamų miestų Donbase. Jeigu jis kristų, Maskva faktiškai perimtų kontrolę Luhansko srityje, kartu su Donecko sritimi sudarančią Donbaso regioną.

Tačiau Rusijos pajėgos, bandžiusios persikelti per upę ir apsupti ukrainiečius, buvo kelis kartus atremtos ir patyrė didžiulių nuostolių, praradusios daug technikos, sakė Luhansko karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

Siekiant dar labiau apsunkinti puolimą, buvo susprogdinti geležinkelio tiltai Rusijos okupuotoje teritorijoje, svarbūs susisiekimui su Sjeverodonecku, sekmadienį vakare per feisbuką pranešė Ukrainos kariuomenė, paskelbusi iš oro nufilmuotą vaizdo įrašą, kuriame matyti didžiulis sprogimas.

Rusijos gynybos ministerija savo ruožtu pranešė, kad buvo pataikyta į keturis ukrainiečių artilerijos šaudmenų sandėlius kaimyninėje Donecko srityje.

Ministerija pridūrė, kad per aviacijos smūgius taip pat buvo sunaikintos dvi salvinės raketų ugnies sistemos ir radaras, taip pat numušta 15 ukrainiečių dronų.

„Atsilieka nuo grafiko“

Tačiau Jungtinės Karalystės gynybos vadovai pažymėjo, kad Rusijos puolimas Donbase „prarado pagreitį“.

Demoralizuoti Rusijos kariai nesugebėjo pasiekti reikšmingų laimėjimų, o Maskvos karo veiksmai „reikšmingai atsilieka nuo grafiko“, sakoma JK Gynybos žvalgybos pranešime.

Ten pat nurodoma, kad Rusija jau prarado trečdalį visų vasarį kampanijai Ukrainoje skirtų kovai paruoštų pajėgų, ir „mažai tikėtina, kad įstengs dramatiškai paspartinti“ savo puolimą per ateinančias 30 dienų.

Ukrainos kariuomenės vadai prognozavo, kad rugpjūtį padėtis persisvers jų naudai, bet Vakarų valstybės perspėjo, kad konfliktas virs sekinamuoju karu ir dar tęsis ateinančiais metais.

Sekmadienį NATO pažadėjo Kyjivui neribotos trukmės karinę pagalbą, o Vokietijos gynybos ministrė Annalena Baerbock teigė, kad pagalba bus teikiama „kol Ukrainai reikės“.

„Ukraina gali laimėti šį karą“, – pridūrė NATO vadovas Jensas Stoltenbergas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 16 09:45
Spausdinti