Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Ukraina sako ištvėrusi sunkiausią žiemą per visą savo istoriją
BNS
Scanpix
Moteris savo namų kieme po rusų pajėgų apšaudymo Časiv Jare, netoli Bachmuto.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba trečiadienį, pirmąją pavasario dieną, sakė, kad jo šalis ištvėrė visus žiemos mėnesius trukusius Rusijos smūgius ypatingos svarbos infrastruktūrai.

Nuo spalio mėnesio Rusija raketomis ir dronais apšaudo svarbiausius Ukrainos energetikos objektus, taip sutrikdydama vandens, šildymo ir elektros energijos tiekimą milijonams žmonių.

„2023 metų kovo 1-ąją [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas patyrė penktą didelį pralaimėjimą nuo savo plataus masto invazijos pradžios – Ukraina įveikė jo žiemos terorą. Mes ištvėrėme sunkiausią žiemą per savo istoriją. Ji buvo šalta ir tamsi, bet mes buvome nepalaužiami“, – sakoma D. Kulebos pareiškime.

D. Kuleba teigė, kad kiti Maskvos pralaimėjimai – tai Rusijos nesugebėjimas įvaryti baimės ukrainiečiams, nesugebėjimas užimti sostinės Kyjivo, daugkartinės Vakarų sankcijos Kremliui ir Ukrainos pažanga mūšio lauke.

Žiemos pradžioje pagalbos organizacijos įspėjo, kad tikslinė kampanija gali sukelti naują migracijos bangą į Europą ir kad Ukrainos prioritetas bus išgyventi per šalčiausius mėnesius.

Kremlius teigė, kad tai Kyjivas yra atsakingas už civilių gyventojų kančias, nes atsisakė pasiduoti Maskvos reikalavimams.

Dėl karo Ukrainoje Europa nutraukė savo didelę priklausomybę nuo Rusijos naftos ir dujų, nes buvo imtasi sankcijų, kuriomis siekiama apriboti Maskvos galimybes finansuoti savo kariuomenę iš pajamų už energiją.

„ES taip pat laimėjo ir, priešingai nei juokauja Maskva, ji neužšalo be rusiškų dujų. Vienas patarimas Rusijai: duskite nuo savo dujų ir pasprinkite savo raketomis“, – pareiškime pridūrė D. Kuleba.

2023 03 01 14:10
Spausdinti