Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KARO ĮTAKA
Ukraina skaičiuoja, kad jos grūdų derlius sumažėjo 40 proc.
BNS
BNS

Ukraina apskaičiavo, kad jos grūdų derlius dėl Rusijos invazijos per metus sumažėjo maždaug 40 proc., penktadienį naujienų agentūrai AFP teigė šalies pramonės atstovas.

„Tikimės 65–66 mln. tonų grūdų derliaus“, – pažymėjo Ukrainos grūdų asociacijos vadovas Serhijus Ivaščenko.

Pernai Ukrainoje buvo užaugintas rekordinis 106 mln. tonų derlius.

„Pagrindinė priežastis – karas“, kuris iš karto kilęs lėmė degalų stygių ir sutrukdė sėjai, pažymėjo S. Ivaščenko.

Ukraina yra svarbi pasaulinė grūdų eksportuotoja, tačiau Rusijos invazija vasario pabaigoje sustabdė krovinių gabenimą ir užblokavo 20 mln. tonų grūdų Ukrainos uostuose.

„Uostai buvo užblokuoti <...>, tai nutraukė ciklą“ ir sumažino ūkininkų pajamų šaltinį.

„Visa tai ir, žinoma, karas reiškė, jog ūkininkai neturėjo pakankamai pinigų trąšoms pirkti, jų derlius sumažėjo“, paaiškino pramonės atstovas.

Liepos mėnesį buvo pasirašytas svarbus susitarimas, pasiektas tarpininkaujant JT ir Turkijai, leidęs sukurti saugų laivybos koridorių, kad būtų galima atnaujinti eksportą.

„Kelių regionų okupacija, kovos laukuose ir infrastruktūros naikinimas“ lėmė tolesnę žalą, teigė S. Ivaščenko.

„Dažniausiai grūdų pasėlių plotai siekdavo apie 25 mln. hektarų. Šiemet derlių nuėmėme tik iš 18-19 mln. hektarų", – sakė jis.

Minėtas svarbus susitarimas lapkritį buvo pratęstas 120 dienų po intensyvių derybų su Rusija, kuri buvo laikinai pasitraukusi iš susitarimo.

Iš viso nuo to laiko iš Ukrainos uostų išplaukė 580 laivų, išgabenusių apie 15 mln. tonų grūdų, praneša šalies institucijos.

2022 12 27 10:16
Spausdinti