Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukraina teigia nuo trečiadienio atkovojusi 12 gyvenviečių Chersono regione
BNS
Scanpix
Ukrainos kariai.

Ukraina ketvirtadienį pranešė, kad jos pajėgos atgavo keliolika miestų ir kaimų pietiniame Chersono regione po to, kai Rusijos pajėgos paskelbė atitraukiančios karius iš šios strategiškai svarbios teritorijos.

Ukrainos generolas Valerijus Zalužnas socialiniuose tinkluose pranešė, kad per pastarąją parą Ukrainos pajėgos po mūšių atgavo šešias gyvenvietes netoli Petropavlivkos-Novoraisko ir dar šešias Pervomaiskės-Chersono kryptimi, perimdamos iš Rusijos pajėgų daugiau kaip 200 kvadratinių kilometrų teritoriją.

Rusijos kariuomenė anksčiau ketvirtadienį pranešė, kad pradėjo karių išvedimą iš Ukrainos Chersono miesto, praėjus dienai po to, kai paskelbė apie atsitraukimą iš dešiniojo Dnipro upės kranto, kur yra šio regiono sostinė.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį sakė, jog Rusijai paskelbus apie savo atsitraukimą iš Chersono, ukrainiečiai juda „labai atsargiai“.

„Priešas neduoda mums dovanų, nedaro „geros valios gestų“, mes viską laimime“, – savo vakaro kreipimesi sakė V. Zelenskis.

„Todėl mes judame labai atsargiai, be emocijų, be nereikalingos rizikos, dėl visos mūsų žemės išvadavimo ir kad nuostoliai būtų kuo mažesni“, – sakė jis.

V. Zelenskis pastarosiomis dienomis buvo užsiminęs, kad rusai galėtų apsimesti pasitraukiantys iš Chersono, norėdami įvelti Ukrainos kariuomenę į ilgą mūšį.

Chersono miestas, kuriame iki karo gyveno apie 288 000 žmonių, buvo vienas pirmųjų, užimtų Maskvos pajėgų po to, kai Vladimiras Putinas vasario mėnesį pasiuntė karius per sieną. Jo susigrąžinimas būtų svarbi pergalė Kyjivui.

Rusų pajėgos kelias pastarąsias savaites vežė civilius iš Chersono srities. Kyjivas tai vadina deportacijomis.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį sakė, kad laukia, kuo baigsis Rusijos pajėgų pasitraukimas iš Chersono, bet jei jis pasitvirtins, tai bus „dar viena Ukrainos pergalė“.

„Turime pažiūrėti, kaip artimiausiomis dienomis klostysis situacija vietoje. Tačiau aišku tai, kad Rusija patiria didelį spaudimą, ir jei ji paliks Chersoną, tai bus dar viena Ukrainos pergalė“, – sakė jis po derybų su Italijos ministre pirmininke Giorgia Meloni Romoje.

2022 11 10 15:45
Spausdinti