Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukraina vėl kritikuoja Vokietijos sprendimą nesiųsti tankų
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Ukrainos užsienio reikalų ministras vėl kritikavo Vokietijos sprendimą nesiųsti su Rusijos invazija kovojančiam Kyjivui tankų ir sakė, kad nauji Berlyno pažadėti ginklai nėra tai, ko ukrainiečiams reikia labiausiai.

Berlynas ketvirtadienį paskelbė, kad perduos Ukrainai daugiau šarvuočių „Dingo“ ir raketų leidimo sistemų, bet nesiųs tankų, kurių prašo Kyjivas savo kontrpuolimui prieš Rusijos pajėgas.

Ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad vokiečių sprendimai yra „paslaptis“ ir kad Berlyne stovi „siena ginklams“, o kancleris Olafas Scholzas turėtų ją nugriauti.

„Prašome tankų „Leopard“ ir [šarvuočių] „Marder“, o Vokietija tiekia „Dingo“ tipo šarvuočius“, – sakė D. Kuleba interviu Vokietijos laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“. Interviu penktadienį buvo paskelbtas internete.

„Mes už juos dėkingi. Bet ne to mums labiausiai reikia mūšyje... Man susidaro įspūdis, kad Berlyne yra kažkokia siena ginklams, ir manau, kad atėjo laikas kancleriui šią sieną nugriauti“, – sakė ukrainiečių ministras.

Iš pradžių nenorėjusi tiekti su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai letalios ginkluotės, vėliau Vokietija padidino paramą Kyjivo pajėgoms.

Ukrainai buvo pristatyta nemažai šaudmenų ir raketų leidimo įrenginių, dešimtys zenitinių savaeigių ir haubicų, tačiau Berlynas iki šiol atsisako nusiųsti „Leopard“ ir „Marder“.

Berlynas sako, kad dėl ginklų tiekimo nespręs vienas, nederindamas veiksmų su sąjungininkėmis, nors spaudimas ir Vokietijoje, ir užsienyje didėja.

Berlynas taip pat pažymi, kad jokia kita sąjungininkė neperdavė Ukrainai vakarietiškos gamybos kovinių tankų.

Ukraina rugsėjo pradžioje pradėjo kontrpuolimą ir jau atkovojo nemažai teritorijų šalies šiaurės rytuose bei pietuose.

Tačiau Ukrainos pareigūnai išvaduotose teritorijose taip pat aptinka šiurpų okupacijos palikimą – masinių kapaviečių, įtariamų kankinimo centrų.

2022 09 17 16:35
Spausdinti