Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukraina žada susivienyti prieš „teroristinę“ Rusiją
BNS
BNS foto

Ukraina pirmadienį pažadėjo, kad jos neįbaugins kruvinų raketinių smūgių banga iš „teroristinės valstybės“ Rusijos, Maskvai savo grasinimais pakursčius nuogąstavimus dėl tolesnio keršijimo.

Intensyviausią per kelis mėnesius apšaudymą, per kurį Ukrainoje pirmadienį žuvo mažiausiai 14 ir buvo sužeisti dar 97 žmonės, Rusija surengė po jai labai svarbų tiltą į Krymą apgadinusio sprogimo.

„Ukrainos neįbauginsi. Ji gali tik dar labiau susivienyti. Ukrainos nesustabdysi“, – pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbtame vaizdo įraše.

Prezidentas taip pat pažadėjo, kad „mūšio laukas bus dar skaudesnis“ Rusijos kariams.

Kyjivas teigė, kad Rusijos pajėgos paleido daugiau kaip 80 raketų į šalies miestus ir kad Rusija taip pat panaudojo Irane pagamintus dronus, paleistus iš kaimyninės Baltarusijos.

Ukrainos ambasadorius Jungtinėse Tautose Serhijus Kyslycia pasmerkė Rusiją per skubiai sušauktą Generalinės Asamblėjos posėdį Maskvos deklaruotai keturių Ukrainos regionų aneksijai aptarti.

„Rusija dar kartą įrodė, kad tai teroristinė valstybė, kuri turi būti atgrasoma pačiais griežčiausiais būdais“, – įžanginėje kalboje sakė S. Kyslycia.

Prieš Generalinės Asamblėjos sesiją, įtampai pasiekus aukščiausią tašką, JT vadovas Antonio Guterresas Rusijos išpuolius pavadino „nepriimtina karo eskalacija“, sakė jo atstovas spaudai.

JAV prezidentas Joe Bidenas griežtai pasmerkė smūgius ir sakė, kad jie rodo visišką Vladimiro Putino „neteisėto karo“ brutalumą.

J. Bidenas, telefonu kalbėdamasis su V. Zelenskiu, „pažadėjo toliau teikti Ukrainai paramą, reikalingą gynybai, įskaitant pažangias oro gynybos sistemas“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

V. Zelenskis pokalbį pavadino produktyviu ir platformoje „Twitter“ parašė, kad „oro gynyba šiuo metu yra mūsų bendradarbiavimo gynybos srityje prioritetas numeris 1“.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad atakos nebuvo išprovokuotos ir kad raketų smūgiai buvo Maskvos atsakas į virtinę karinių pralaimėjimų Rytų Ukrainoje.

„Putinas dėl pralaimėjimų mūšio lauke apimtas nevilties ir naudoja raketinį terorą bandydamas savo naudai pakreipti karo eigą“, – socialinėje žiniasklaidoje rašė D. Kuleba.

JT turi pradėti svarstyti rezoliucijos projektą, kuriuo smerkiama Rusijos paskelbta Ukrainos teritorijų aneksija.

Sprendimas pateikti šį klausimą Generalinei Asamblėjai, kur 193 JT narės turi po vieną balsą ir nė viena neturi veto teisės, buvo priimtas Rusijai rugsėjo 30-ąją vetavus panašų pasiūlymą Saugumo Taryboje.

V. Zelenskis pirmadienį pranešė, kad kalbėjosi su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, ir paragino juos „didinti spaudimą“ Rusijai.

„Juodi dūmai“

Ukrainos pareigūnai pranešė, kad raketomis smogta Kyjivo centrui ir kad buvo apgriauti vieno universiteto, kelių muziejų ir filharmonijos pastatai.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas Kyjive sakė, kad viena raketa nukrito šalia vaikų žaidimo aikštelės, ir matė didelę raketos išmuštą duobę, apdegusius medžius ir suoliukus, kelis atvažiavusius greitosios pagalbos automobilius.

Ukrainos vakaruose esančiame Lvive meras Andrijus Sadovas sakė, kad rusams atakavus svarbią infrastruktūrą sutriko elektros ir karšto vandens tiekimas.

AFP fotografai matė juodų dūmų stulpus, kylančius virš miesto.

Tuo metu Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, artimas Rusijos lyderio V. Putino sąjungininkas, pirmadienį pareiškė, esą Ukraina rengiasi smogti jo šalies teritorijai.

Jis teigė, kad Baltarusija ir Rusija susitarė dislokuoti bendras regionines pajėgas, bet nepatikslino, kur bus dislokuoti kariai.

Autokratiškasis lyderis taip pat apkaltino Ukrainą, Lenkiją ir Lietuvą rengiant baltarusių kovotojus, kad šie vykdytų atakas savo šalyje.

2022 10 11 10:02
Spausdinti