Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


DIPLOMATIJA
Ukraina žada svarstyti santykių su Rusija nutraukimo klausimą
BNS
BNS foto
V. Zelenskis.

Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis antradienį pareikalavo nedelsiant sustabdyti dujotiekio projektą „Nord Stream 2“, skirtą rusiškoms gamtinėms dujoms į Vokietiją tiekti, be to, svarstys Užsienio reikalų ministerijos parengtą pasiūlymą nutraukti santykius su Maskva, pripažinusia dviejų separatistinių Ukrainos regionų nepriklausomybę.

V. Zelenskis žurnalistams taip pat sakė, kad Kremlius rengia sąlygas dideliam kariniam Ukrainos užpuolimui.

Pasak ukrainiečių prezidento, Vakarai turi greitomis ir griežtomis ekonominėmis sankcijomis reaguoti į Rusijos prezidento Vladimiro Putino pirmadienio veiksmus.

„Europa ir pasaulis negali leisti, kad pasikartotų 2008 metų... tragiškos klaidos Sakartvele. Sutarėme, jog būtina nedelsiant skelbti sankcijas už eilinį agresijos prieš Ukrainą aktą. Šios sankcijos privalo apimti visišką „Nord Stream 2“ sustabdymą“, – sakė V. Zelenskis per bendrą spaudos konferenciją su Kijeve viešinčiu Estijos prezidentu Alaru Kariu.

Baltijos jūros dugnu nutiestas, bet dar neveikiantis dujotiekis „Nord Stream 2“ taip pat kelia Vašingtono ir Ukrainos sąjungininkių Rytų Europoje pasipiktinimą.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, iš pradžių nesutikęs aiškiai pritarti šio projekto sustabdymui, antradienį pranešė paprašęs sustabdyti Vokietijos reguliavimo institucijos atliekamą dujotiekio peržiūros procesą.

„Tai skamba techniškai, bet tai būtinas administracinis žingsnis, todėl dujotiekis negali būti sertifikuojamas, o be šio sertifikavimo „Nord Stream 2“ negalės pradėti veikti“, – sakė jis.

V. Zelenskis taip pat pranešė, jog svarstys galimybę nutraukti diplomatinius santykius su Rusija.

„Užsienio reikalų ministerija pasiūlė, kad apsvarstyčiau galimybę nutraukti Ukrainos ir Rusijos diplomatinius santykius. Iškart po šios spaudos konferencijos išnagrinėsiu šią galimybę, drauge su mūsų veiksmingu atsaku į Rusijos eskalaciją“, – sakė jis.

V. Putino pirmadienio sprendimą pripažinti separatistinių Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ nepriklausomybę V. Zelenskis pavadino pirmu žingsniu planuojant „karinę agresiją Ukrainos atžvilgiu“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 22 13:50
Spausdinti