Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukrainoje Nepriklausomybės dienos išvakarėse tvyro nerimas dėl Rusijos atakų grėsmės atnaujinta
BNS
Twitter
Ukraina.

Ukrainos nepriklausomybės dienos ir Rusijos invazijos į savo kaimynę pusmečio sukakties išvakarėse karo draskomoje šalyje išaugo nerimas, kad Maskva gali per šventę smogti atskiriems valstybiniams ir civiliniams taikiniams.

Vašingtonas suteikė papildomo peno tokiems būgštavimams, JAV ambasadai Kyjive perspėjus, jog esama „informacijos, kad Rusija aktyvina pastangas artimiausiomis dienomis smogti Ukrainos civilinei infrastruktūrai ir vyriausybiniams objektams“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar savaitgalį perspėjo apie artėjančią grėsmę. Jis per savo kasdienį kreipimąsi į tautiečius pareiškė: „Šią savaitę Rusija gali bandyti padaryti kažką ypač bjauraus, kažką ypač žiauraus.“

Tokie perspėjimai nuskambėjo po Rusijos pareiškimo, kad Ukrainos žvalgybos tarnybos yra atsakingos už savaitgalį įvykdytą automobilio sprogdinimą, per kurį žuvo Aleksandro Dugino, vieno įtakingiausių dešiniojo sparno Rusijos politinių ideologų, duktė. Kyjivas neigia kaip nors prisidėjęs prie to incidento.

Darja Dugina, nacionalistinės pakraipos televizijos „Cargrad“ apžvalgininkė, žuvo šeštadienio vakarą, kai, jai važiuojant Maskvos pakraščiu, buvo nuotoliniu būdu detonuotas prie jos visureigio pritvirtintas įtaisas.

Karą persmelkęs baimės jausmas iš dalies susijęs su pietryčių Ukrainoje esančia didžiausia Europos Zaporižios atomine elektrine, kur dėl besitęsiančio apšaudymo ir kautynių rajone iškilo potencialios branduolinės katastrofos pavojus.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas vėlai pirmadienį perspėjo dėl platesnės branduolinės grėsmės – ypač atsižvelgdamas, kad Rusija užsiminė apie savo didžiulį branduolinį arsenalą karo pradžioje.

A. Guterresas pirmadienį pareikalavo nutraukti „žvanginimą branduoliniais ginklais“, nes pasaulis patiria „didžiausio pavojaus akimirką“. JT vadovas taip pat paragino atominius arsenalus turinčias šalis įsipareigoti „pirmoms jų nepanaudoti“.

Tačiau šie perspėjimai neužkirto kelio bombardavimui netoli Zaporižios AE. Dnipropetrovsko srities gubernatorius Valentynas Rezničenka pranešė, kad Rusijos pajėgos apšaudė šalia jėgainės esančius Marhanecą ir Nikopolį dešiniajame Dniepro krante, tęsdamos jau kelias savaites nesiliaujantį naktinį bombardavimą.

Mirties ir naikinimą Ukrainoje praskaidrino viena prošvaistė: antradienį Kyjive prasideda naujas futbolo lygos sezonas, nors vasarį šalyje buvo sustabdytos visos profesionalios rungtynės.

Olimpiniame stadione atidarymo dieną susitiks Donecko „Šachtar“ ir Charkivo „Metalist 1925“ – komandos iš rytinių miestų, kovojančių dėl savo išlikimo.

Į 65 tūkst. žiūrovų talpinantį stadioną miesto centre, kur 13 val. vietos (ir Lietuvos) laiku prasidės varžybos, nebus įleidžiami jokie sirgaliai, o nuskambėjus oro pavojaus sirenoms žaidėjai turės skubiai persikelti į slėptuves.

„Komandos, žaidėjai didžiuosis šiuo įvykiu“, – pirmadienį interviu telefonu naujienų agentūrai AP sakė „Šachtar“ kapitonas Tarasas Stepanenka.

2022 08 23 13:30
Spausdinti