Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Ukrainoje – oro pavojus, Kyjive aidi sprogimai
BNS
Scanpix
Gruodžio 31 d. atakos padariniai Charkive.

Ukrainos oro pajėgos pranešė, kad antradienio rytą sostinės Kyjivo link skrieja raketos, o naujienų agentūros AFP žurnalistai sostinėje išgirdo daugiau kaip 10 garsių sprogimų, kurie sudrebino pastatus centre.

Apie tai pranešta netrukus po to, kai dėl Rusijos bombonešių keliamos grėsmės visoje šalyje buvo paskelbtas oro pavojus ir buvo perspėta, kad gresia raketų smūgiai iš Rusijos bombonešių.

Miesto karinė administracija pranešė, kad numuštų raketų nuolaužos nukrito keliuose rajonuose, įskaitant gyvenamuosius pastatus.

Meras Vitalijus Kličko sakė, kad keliuose sostinės rajonuose dingo elektra.

„Kyjive – likite slėptuvėse. Jūsų kryptimi skrenda daugybė raketų“, – platformoje „Telegram“ nurodė karinės oro pajėgos.

Jos teigė, kad rusai paleido raketas „Kinžal“ ir kad dar daugiau jų skrenda sostinės link.

Anksčiau pajėgos buvo pranešę: „Raketų pavojus vietovėse, kuriose įjungtas oro pavojus! Kyla grėsmė dėl sparnuotųjų raketų paleidimo iš lėktuvų Tu-95MS. Iš viso ore yra 16 strateginių bombonešių Tu-95MS.“

Smūgiuota ir šiaurės rytuose esančiam Charkivui, sakė karinės administracijos vadovas Olehas Synjehubovas.

Dronų ataka Kyjive

Antradienio rytą Ukrainos karinės oro pajėgos kovojo su dronų ataka sostinėje, teigė pareigūnai.

V. Kličko buvo pranešęs apie sprogimus sostinėje praėjus maždaug valandai po to, kai regiono karinė administracija pranešė, kad miesto oro erdvėje buvo aptikti bepiločiai orlaiviai (UAV) arba dronai.

„Desnianskio rajone atviroje teritorijoje dega UAV nuolaužos“, – sakė jis ir pridūrė, kad į įvykio vietą atvyko gelbėjimo tarnybos.

Nuo 3 val. 30 min. ryto vietos (ir Lietuvos) laiku Kyjivo, Černihivo, Čerkasų, Mykolajivo ir Chersono regionuose buvo paskelbti oro pavojaus signalai.

Mykolajivo meras sakė, kad oro pajėgos mieste numušė dronus, o nuolaužos sukėlė gaisrą.

Keliomis valandomis anksčiau kariuomenė perspėjo, kad ore yra apie 20 Rusijos strateginių bombonešių.

Aptikus šių lėktuvų pakilimus iš toli šiaurėje esančio Olenios aerodromo ir pietinės Engelso oro bazės, Rusijos oro erdvėje buvo keli bombonešiai „Tupolev Tu-95MS“, „Telegram“ pranešė kariškiai.

Dar keturi bombonešiai Tu-22M3 buvo pakilę iš Rusijos Šaikovkos aerodromo netoli Baltarusijos sienos.

Gruodžio 29 dieną karinės oro pajėgos buvo pranešę, kad pakilo sovietmečiu gaminti lėktuvai „Tupolev Tu-95“.

Tą dieną Rusija pradėjo smūgių bangą Ukrainos miestuose, įskaitant sostinę, kai žuvo 39 žmonės.

Antradienį vykstančios dronų atakos rengiamos kitą dieną po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad jo pajėgos suintensyvins smūgius prieš karinius taikinius Ukrainoje po savaitgalį įvykusios precedento neturinčios Ukrainos atakos prieš Rusijos Belgorodo miestą.

Per šeštadienio išpuolį žuvo 25 žmonės, įskaitant penkis vaikus.

Naujųjų metų išvakarėse Maskva taip pat smogė Ukrainos miestams, o Kyjivas pareiškė, kad užkirto kelią, anot ukrainiečių, rekordiniam Rusijos paleistų dronų skaičiui.

2024 01 02 08:29
Spausdinti