Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


PAGALBA UKRAINAI
Ukrainos ir JK susitarimas dėl saugumo
BNS
Scanpix
Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas ir ukrainiečių lyderis Volodymyras Zelenskis.

Ukrainoje viešintis Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas ir ukrainiečių lyderis Volodymyras Zelenskis penktadienį pasirašė susitarimą dėl saugumo.

Pagal šį susitarimą JK dalysis su Ukraina žvalgybos informacija, padės užtikrinti kibernetinį saugumą ir karinį mokymą, taip pat šalys stiprins bendradarbiavimą gynybos pramonės srityje.

R. Sunakas taip pat paskelbė apie didžiausią karinės pagalbos Ukrainai paketą – 2,5 mlrd. svarų sterlingų (2,91 mlrd. eurų), pranešė „Suspilne“ korespondentė.

Jį sudarys tūkstančiai sviedinių, raketų ir mokymai Ukrainos kariuomenei. 200 mln. svarų sterlingų (232,8 mln. eurų) bus skirta naujiems dronams.

„Šiandien yra diena, kai pasikeitė Europos istorija. Ukraina ir Jungtinė Karalystė sudarė naują ir precedento neturintį saugumo susitarimą. Tai ne tik deklaracija. Tai tikrovė, kuri taps realybe dėl mūsų bendradarbiavimo ir ypač dėl išskirtinės pasaulinės galios Jungtinės Karalystės saugumo garantijų“, – pabrėžė V. Zelenskis.

V. Zelenskis, pasidalijęs socialiniame tinkle „Telegram“ vaizdo įrašu apie susitikimą su R. Sunaku, parašė: „Šiandien mes stovime greta kaip draugai ir sąjungininkai. Tai ženklas pasauliui: Ukraina nėra vieniša.“

JK premjeras, anksčiau penktadienį atvykęs į Kyjivą, socialiniame tinkle „X“ parašė: „Esu Ukrainoje, kad perduočiau paprastą žinutę. Mūsų parama negali susvyruoti ir nesusvyruos. Ukrainiečiai, Britanija su jumis – tiek ilgai, kiek reikės.“

„Jungtinė Karalystė jau dabar yra viena iš artimiausių Ukrainos partnerių, nes pripažįstame, kad jos saugumas yra ir mūsų saugumas. Šiandien žengiame dar toliau – didiname savo karinę pagalbą, pristatome tūkstančius moderniausių bepiločių orlaivių ir pasirašome istorinį naują saugumo susitarimą, kad Ukrainai būtų suteiktos garantijos, kurių jai reikia ilgam laikui“, – pareiškė R. Sunakas.

Praėjusiais metais liepos mėnesį Vilniuje vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime Didžiojo septyneto (G-7) šalys susitarė suteikti Ukrainai dvišales saugumo garantijas. JK yra pirmoji G-7 valstybė narė, pateikusi galutinį susitarimą.

2024 01 12 16:58
Spausdinti