Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukrainos pajėgos Bachmute vykdo ribotą taktinį atsitraukimą, sekindamos rusų jėgas
ELTA
Scanpix
Ukrainos kariai ruošiasi šaudyti iš haubicų M119, netoli Bahmuto.

Ukrainos pajėgos veikiausiai vykdo ribotą taktinį atsitraukimą iš Bachmuto, tačiau dar per anksti vertinti Ukrainos pusės ketinimus dėl visiško pasitraukimo iš miesto, rašoma eilinėje JAV karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje.

Ukrainos gynyba Bachmute išlieka strategiškai pagrįsta, nes ji ir toliau absorbuoja Rusijos karius ir techniką, o Ukrainos pajėgos nepatiria pernelyg didelių nuostolių.

Ukrainos pajėgos gali pradėti laipsnišką atsitraukimą iš Bachmuto, siekdamos išsekinti rusų jėgas per tolesnes kovas mieste. Tokie veiksmai paprastai yra palankūs besiginantiems ir gali leisti Ukrainos pajėgoms padaryti didelių nuostolių jau ir taip nualintiems Rusijos priešakiniams daliniams, net kai Ukrainos pajėgos aktyviai traukiasi. Būtent taip įvyko Ukrainos pajėgoms atsitraukiant nuo Severodonecko-Lysičansko linijos, dėl to 2022 metų vasarą faktiškai baigėsi Rusijos puolamosios operacijos Luhansko ir Donecko regionuose, pažymi ISW ekspertai.

Tikėtina, kad Bachmuto užėmimo kampanija baigsis nepriklausomai nuo to, ar Rusijos pajėgos užims miestą, ar ne, o tęsti puolamąsias operacijas dar kelis mėnesius rusų kariai vargu ar pajėgs. Rusijos kariuomenė neseniai sutelkė ir prarado nemažai mobilizuotų karių, kurie dalyvavo jau pasibaigusiame puolime prie Vuhledaro Donecko regione.

„Dideli“ Rusijos puolimai prie Kupjansko, Svatovės ir Kreminos Luhansko regione taip pat neatnešė jokių reikšmingų laimėjimų fronte. Visa tai sustiprina ISW vertinimą, kad Rusijos pajėgoms tikriausiai trūksta kovinės galios vienu metu vykdyti daugiau nei vieną puolimą.

Vis dėlto Rusijos pastangos užimti Bachmutą nepadeda pasiekti operatyvinių ar strateginių tikslų mūšio lauke, o didelė Ukrainos gynyba miesto apylinkėse mažina bet kokią taktinę Bachmuto užėmimo reikšmę Rusijos pajėgoms.

Neišvengiama Rusijos puolimo prie Bachmuto pabaiga, jau pasibaigęs Rusijos puolimas prie Vuhledaro ir sustabdytas Rusijos puolimas Luhansko regione sudaro geras sąlygas Ukrainos kontrpuolimo operacijoms, daro išvadą ISW ekspertai.

2023 03 06 10:50
Spausdinti