Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Ukrainos pajėgos surengė kelias puolimo operacijas rytiniame Dnipro upės krante
BNS
Facebook
Karas Ukrainoje.

Ukrainos jūrų pėstininkų korpusas penktadienį pranešė, kad jų pajėgos surengė kelias atakas Rusijos okupuotame rytiniame Dnipro upės krante netoli pietinio Chersono miesto.

Ši upė yra faktinė fronto linija šalies pietuose, tačiau Rusija šią savaitę pirmą kartą pripažino ukrainiečius įsitvirtinus kai kuriose rytinio Dnipro kranto pozicijose.

„Ukrainos gynybos pajėgos surengė kelias sėkmingas operacijas kairiajame Dnipro upės krante, palei Chersono frontą“, – socialiniuose tinkluose išplatintame pareiškime nurodė jūrų pėstininkai.

„Bendradarbiaujant su kitais gynybos pajėgų daliniais, pavyko įsitvirtinti keliuose priešakiniuose punktuose“, – priduriama pareiškime.

Pareiškime teigiama, kad per operacijas žuvo daugiau kaip tūkstantis rusų karių ir buvo sunaikinta daugiau kaip 1,2 tūkst. techninės įrangos vienetų. Naujienų agentūra AFP negalėjo nepriklausomai patvirtinti šių teiginių.

Rusijos ir Ukrainos pajėgos įsitvirtino priešingose Dnipro upės pusėse nuo praėjusių metų lapkričio, kai Maskvos kariai pasitraukė iš vakarinės Chersono srities dalies.

Tai buvo vėliausias didelis teritorinis pokytis konflikte, nuo to laiko abiem pusėms nesugebėjus pasiekti pažangos, nepaisant daugybės puolimų.

Rusijos apšaudymas Chersone

Tačiau po pasitraukimo Maskvos pajėgos nuolat apšaudo Ukrainos miestus ir kaimus vakariniame Dnipro krante.

Srities gubernatorius ankstų penktadienio rytą pranešė, kad naktį per rusų apšaudymą žuvo vienas žmogus.

„Turiu tragiškų naujienų. Nenustatytos tapatybės moteris, kurios gyvenamoji vieta neregistruota, buvo mirtinai sužeista“, – sakė gubernatorius Oleksandras Prokudinas.

Dieną prieš tai buvo pranešta, kad per Rusijos apšaudymą mažiausiai trys žmonės žuvo, o dar keliolika buvo sužeisti.

Maskvos primestas Ukrainos Chersono srities vadovas Vladimiras Saldo šią savaitę teigė, kad kai kurie Ukrainos kariai esą buvo užblokuoti Krynkuose, kaimelyje rytiniame Dnipro upės krante, ir yra intensyviai apšaudomi rusų artilerijos sviediniais bei raketomis ir atakuojami dronais.

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas antradienį sakė, kad Ukrainos pajėgos įsitvirtino kairiajame Dnipro krante, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

Šių metų pradžioje tikėtasi, kad Ukrainos pajėgos nukreips karius ir šarvuočius kontrpuolimui pietuose, tačiau tokie planai žlugo po Kachovkos užtvankos sunaikinimo, kuris sukėlė potvynius Pietų Ukrainoje ir keliai tapo nepravažiuojami.

2023 11 17 10:33
Spausdinti