Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukrainos pareigūnai įspėja dėl humanitarinės katastrofos užimtame Sjevjerodonecke
BNS
NEXTA/Twitter
Mieste sugriauta iki 80 proc. gyvenamųjų pastatų.

Ukrainos Luhansko srities administracijos vadovas penktadienį įspėjo dėl prastėjančių gyvenimo sąlygų prieš dvi savaites rusų pajėgų užimtame mieste ir sakė, kad Sjevjerodonecke nėra vandens ir elektros, neveikia kanalizacijos sistema, o žuvusiųjų kūnai per vasaros karščius pūva butuose.

Serhijaus Haidajaus teigimu, rusai nesirinkdami taikinių intensyviai šaudo iš artilerijos pabūklų ir siekia įtvirtinti savo laimėjimus šioje rytinėje srityje. Šią savaitę Maskva paskelbė visiškai kontroliuojanti Luhansko sritį, bet S. Haidajus ir kiti ukrainiečių pareigūnai sakė, kad jų pajėgos išlaikė nedidelę srities dalį.

„Luhansko [sritis] nėra visiškai užimta, nors rusai pasitelkia visą savo arsenalą šiam tikslui pasiekti, – naujienų agentūrai AP sakė S. Haidajus. – Įnirtingi mūšiai vyksta keliuose kaimuose prie srities sienos. Rusai... kliaujasi tankais ir artilerija, palikdami išdegintą žemę.“

Rusijos pajėgos „smogia visiems pastatams, galintiems, kaip jie galvoja, būti įtvirtintomis pozicijomis. Jų nesustabdo faktas, kad čia yra likusių civilių ir jie žūsta savo namuose bei kiemuose. Jie toliau šaudo“, sakė S. Haidajus.

Tuo metu okupuotas Sjevjerodoneckas atsidūrė „prie humanitarinės katastrofos slenksčio“, socialinėje žiniasklaidoje parašė Luhansko srities administracijos vadovas.

„Rusai visiškai sunaikino visą svarbiausią infrastruktūrą ir nieko negali suremontuoti“, – rašė jis.

Luhansko ir Donecko sritys sudaro Donbasą – kasyklų ir gamyklų regioną, kur promaskvietiški separatistai aštuonerius metus kovojo su Ukrainos pajėgomis ir paskelbė „nepriklausomas respublikas“. Šiuos separatistų darinius Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino prieš pat karinę invaziją į Ukrainą.

Pasak V. Putino, visiškai užėmusios Luhansko sritį Rusijos pajėgos turės galimybę pailsėti ir atsigauti, bet kitos Rytų Ukrainos dalys nepaliaujamai bombarduojamos. Rusijos lyderis perspėjo Kyjivą, kad jis turėtų greit sutikti su Maskvos sąlygomis arba rengtis blogiausiam atvejui.

„Visi turėtų žinoti, kad, bendrai kalbant, mes dar nieko rimtai net nepradėjome“, – sakė V. Putinas, ketvirtadienį kalbėdamasis su Kremliaus kontroliuojamo parlamento lyderiais.

Ukrainos prezidentūra penktadienį pranešė, kad per pastarąsias 24 valandas dėl rusų vykdomo apšaudymo žuvo mažiausiai 12 civilių, o dar 30 buvo sužeisti. Intensyviausiai buvo apšaudomi du Donecko srities miestai, kur žuvo šeši ir buvo sužeistas dar 21 žmogus.

Ukrainos šiaurės rytuose esančiame antrajame pagal dydį šalies mieste Charkive, kur rusai apšaudė gyvenamuosius rajonus, žuvo keturi ir buvo sužeisti dar devyni žmonės.

Komentuodamas grėsmingą V. Putino pareiškimą, Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Rusijos lyderis reagavo į Ukrainos vyriausybės ir jos sąjungininkų Vakaruose pareiškimus apie Rusijos nugalėjimą mūšio lauke.

„Rusijos potencialas toks didelis, kad tik maža jo dalis buvo panaudota per šią specialiąją karinę operaciją, – penktadienį žurnalistams sakė D. Peskovas. – Tad Vakarų pareiškimai yra visiškai absurdiški ir tik didina Ukrainos žmonių vargus.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 08 15:35
Spausdinti