Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukrainos prezidentūra: derėjimasis su Maskva būtų kapituliacija
BNS
Scanpix
Mychaila Podoliakas.

Vakarų bandymai įtikinti Ukrainą derėtis su Maskva po Kyjivo karinių pergalių virtinės prilygsta prašymams kapituliuoti, naujienų agentūrai AFP sakė ukrainiečių prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas.

„Kai turi iniciatyvą mūšio lauke, truputį keista gauti tokių pasiūlymų kaip „jūs vis tiek negalėsite visko padaryti karinėmis priemonėmis, jūs turite derėtis“, – sakė M. Podoliakas interviu AFP, kurį davė savo biure prezidentūros pastate Kyjive.

Tai reikštų, kad šalis, „atgaunanti savo teritorijas, privalo kapituliuoti prieš pralaiminčią šalį“, pridūrė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas.

JAV žiniasklaida neseniai pranešė, kad kai kurie aukšto rango pareigūnai pradeda skatinti Ukrainą pagalvoti apie derybas. V. Zelenskis tai atmeta, kol Rusijos pajėgos nėra išvestos iš visos Ukrainos teritorijos.

„Abi šalys turi pripažinti, kad karinė pergalė tikrąja šio žodžio prasme galbūt nėra pasiekiama karinėmis priemonėmis“, – anksčiau šį mėnesį sakė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley (Markas Milis). Pasak jo, Ukrainai pasiekus reikšmingų laimėjimų karo lauke prieš Maskvos ginkluotąsias pajėgas yra atsiradusi „galimybė derėtis“.

M. Podoliako teigimu, Maskva nėra pateikusi „jokio tiesioginio pasiūlymo“ Kyjivui dėl taikos derybų, tik kalba per tarpininkus, net keldama ugnies nutraukimo galimybę.

Derybos „neturi prasmės“

Kyjivas tokias kalbas vadina Kremliaus manevravimu siekiant atokvėpio mūšio lauke ir galimybės parengti naują puolimą.

„Rusija nenori derybų. Rusija vykdo komunikacijos kampaniją pavadinimu „derybos“, – sakė M. Podoliakas.

„Ji paprasčiausiai stengsis laimėti laiko. Tuo tarpu ji mokys savo mobilizuotas pajėgas, suras papildomų ginklų ir įtvirtins savo pozicijas“, – įspėjo jis.

Nepaisydamas didelių Rusijos karinių pralaimėjimų pastarosiomis savaitėmis, įskaitant Ukrainos pietinio Chersono miesto atgavimą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vis tiek galvoja, kad „gali sunaikinti Ukrainą, tai – jo manija“ ir derybos su juo „neturi prasmės“, teigė M. Podoliakas.

Vakarai negali priversti Ukrainos derėtis, tvirtino jis.

Jo teigimu, „mūsų partneriai vis dar galvoja, kad įmanoma sugrįžti į prieškarinius laikus, kai Rusija buvo patikimas partneris“.

Rusijos pajėgoms kovo mėnesį pasitraukus iš Kyjivo regiono, o rugsėjį – iš Ukrainos šiaurės rytuose esančio Charkivo regiono, Chersono išvadavimas šį mėnesį žymi esminį karo lūžį, sakė M. Podoliakas.

Po virtinės karinių pergalių Ukraina negali sau leisti stabdyti kontrpuolimo, net ir prasidedant padėtį sunkinančiai žiemai.

„Šiandien net maža pauzė tiesiog padidina Ukrainos nuostolius“, – sakė prezidento patarėjas.

Ilgesnio nuotolio raketos

Maskva jau ištisas savaites apšaudo Ukrainos energijos infrastruktūros objektus, milijonai būstų Ukrainoje yra likę be elektros.

Pietinis Zaporižios ir rytinis Luhansko regionai dabar yra „svarbiausios kryptys“ kariuomenei, nurodė M. Podoliakas. Jis atsisakė spėlioti dėl galimybės karine operacija atsiimti Krymo pusiasalį, kurį Maskva aneksavo 2014 metais.

Ukrainos pareigūnai ragina Vakarus siųsti daugiau ginklų ir tai „labai svarbu“ žiemą, pridūrė M. Podoliakas.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) šeštadienį atvykęs savo pirmo vizito į Kyjivą pažadėjo naują 50 mln. svarų sterlingų (57,5 mln. eurų) vertės oro gynybos paketą.

„Mums dar reikia 150–200 tankų, apie 300 šarvuotųjų transporto priemonių“, šimto artilerijos sistemų, 50–70 reaktyvinių salvinės ugnies sistemų, įskaitant amerikietiškas HIMARS, kurių kelias Ukraina jau turi, taip pat „10–15 priešlėktuvinės gynybos sistemų dangui uždaryti“, sakė M. Podoliakas.

Jis taip pat paminėjo amerikietiškas raketas ATACMS, galinčias nuskrieti 300 kilometrų. Šiuo metu Ukrainai prieinamų ginklų nuotolis tik šiek tiek viršija 80 kilometrų.

M. Podoliako teigimu, ilgesnio nuotolio raketos „priartintų karo pabaigą“, nes sudarytų sąlygas Ukrainai „naikinti didelius Rusijos kariuomenės sandėlius“, esančius toli okupuotose teritorijose ir šiuo metu nepasiekiamus.

Kyjivui nereikia atakuoti karinių taikinių Rusijoje, tvirtino prezidento patarėjas.

„Karas baigsis, kai atgausime savo sienų kontrolę ir kai Rusija bijos Ukrainos“, – sakė jis.

2022 11 20 09:25
Spausdinti