Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


UKRAINA
Ukrainos separatistų lyderiai paskelbė „visuotinę mobilizaciją“
BNS
Scanpix
Ukrainos kariai patruliuoja ties sukilėlių kontroliuojamos teritorijos Donetske riba.

Ukrainos rytuose įsitvirtinusių separatistų lyderiai šeštadienį paskelbė „visuotinę mobilizaciją“, didėjant nuogąstavimams, kad šalyje atsinaujins didelio masto karo veiksmai.

Rytų Ukrainoje dirbantys Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai pranešė, kad palei Kijevo vyriausybės pajėgų ir separatistų kovotojų sąlyčio liniją reikšmingai pagausėjo atakų.

„Raginu žemiečius, esančius atsargoje, atvykti į karinius komisariatus. Šiandien pasirašiau įsaką dėl visuotinės mobilizacijos“, – vaizdo pranešime sakė niekieno nepripažintos Donecko „liaudies respublikos“ (DLR) lyderis Denisas Pušilinas.

Kaimyninės Luhansko „liaudies respublikos“ (LNR) vadovas Leonidas Pasečnikas irgi pasirašė atitinkamą įsaką dėl visuotinės mobilizacijos, draudžiantį iš šio darinio teritorijos išvykti 18–55 metų vyrams.

Vakarų lyderiai jau daug savaičių skambina pavojau varpais dėl Rusijos pajėgų, sutelktų prie Ukrainos sienų. Vašingtonas perspėjo, kad Maskva bet kuriuos metu gali pradėti puolimą prieš kaimyninę šalį.

Vašingtonas perspėjo, kad gali būti inscenizuotas koks nors incidentas, kuris taptų dingstimi Rusijai pradėti puolimą. Tai savo ruožtu galėtų vesti į didžiausią karinę konfrontaciją Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

D. Pušilinas teigė, kad DLR pajėgos užkirto kelią kelioms Ukrainos vyriausybės neva planuotoms atakoms, taip pat kad susirėmimai su vyriausybės pajėgomis tęsiasi.

„Kartu iškovosime pergalę, kurios visi trokštame ir kurios mums reikia. Apsaugosime Donbase ir visus Rusijos žmones“, – pridūrė jis.

Tuo metu Luhansko separatistai teigė, kad per vyriausybės apšaudymą buvo sunaikinta siurblinė, kuri esą aprūpina vandeniu iki 2 mln. Donecko gyventojų abipus sąlyčio linijos.

„Per rytinį Vasiljivkos gyvenvietės apšaudymą be elektros liko siurblinė, pumpuojanti vandenį abipus sąlyčio linijos“, – sakė LNR „liaudies milicijos“ atstovas Eduardas Basurinas.

Kijevas ne kartą tvirtino neplanuojantis jėga susigrąžinti separatistų kontroliuojamų teritorijų ir Krymo pusiasalio, aneksuoto Maskvos 2014 metais.

Per karą tarp Kijevo vyriausybės ir Maskvos remiamų separatistų nuo 2014 metų žuvo daugiau kaip 14 tūkst. žmonių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 19 11:50
Spausdinti