Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje rastos minos
BNS
Scanpix
Zaporižios AE.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kad Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės, kurią yra užėmusios Rusijos pajėgos, teritorijoje pastebėjo priešpėstinių minų.

Didžiausias Europos branduolinis objektas į Rusijos pajėgų rankas pateko netrukus po invazijos į Ukrainą praėjusių metų vasarį, o Kyjivas ir Maskva nuo to laiko kaltina viena kitą planuojant incidentą elektrinės teritorijoje.

Liepos 23 dieną TATENA ekspertai „pamatė keletą minų, esančių buferinėje zonoje tarp objekto vidinio ir išorinio perimetro barjerų“, pirmadienį pareiškė agentūros vadovas Rafaelis Grossi.

Pareiškime nenurodoma, kiek minų komanda matė.

Įrenginiai buvo ribojamose zonose, į kurias elektrinės personalas negali patekti, sakė R. Grossi ir pridūrė, kad, pirminiu TATENA vertinimu, bet koks sprogimas neturėtų paveikti objekto branduolinės saugos ir saugumo sistemų.

Jis taip pat pridūrė, kad sprogmenų klojimas elektrinės teritorijoje neatitiko TATENA saugos standartų ir branduolinio saugumo gairių ir darė papildomą psichologinį spaudimą darbuotojams.

Praėjusią savaitę TATENA pareiškė, kad jos ekspertai atliko patikrinimus elektrinėje ir nepastebėjo jokių minų, nors jiems nebuvo leista patekti ant reaktorių pastatų stogų.

Naujausiame TATENA pareiškime teigiama, kad jai vis dar nebuvo leista patekti ant reaktorių pastatų ir jų turbinų salių stogų.

Po to, kai pateko į rusų rankas, didžiausia Europos atominė elektrinė buvo ne kartą apšaudyta ir atkirsta nuo energetinės sistemos, todėl nuogąstaujama dėl didelio branduolinio incidento grėsmės.

Šeši reaktoriai, kurie prieš karą gamino maždaug penktadalį Ukrainos elektros, buvo išjungti ilgus mėnesius.

2023 07 25 09:04
Spausdinti