Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


NATO IR ŠVEDIJA
V. Orbánas keičia savo poziciją dėl Švedijos narystės NATO: švedai kviečiami derybų Vengrijoje
BNS
ES Taryba
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbánas.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbánas antradienį pakvietė Švedijos kolegą į Budapeštą aptarti Šiaurės Europos šalies stojimo į NATO paraiškos, kuriai dar turi pritarti Budapeštas ir Ankara.

„Šiandien išsiunčiau kvietimą ministrui pirmininkui Ulfui Kristerssonui atvykti į Vengriją derėtis dėl Švedijos stojimo į NATO“, – parašė V. Orbánas socialiniame tinkle „X“.

Turkija ir Vengrija yra vienintelės NATO narės, kurios dar neratifikavo Švedijos paraiškos prisijungti prie Aljanso, pateiktos po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Vengrija ne kartą tvirtino, kad remia Švedijos stojimą į NATO, nepaisant to, kad delsia savo parlamente ratifikuoti jos paraišką.

Pernai rugsėjį V. Orbánas pareiškė parlamentui, kad Švedijos paraiškos dėl narystės NATO ratifikavimas nėra skubus reikalas, reikalaudamas daugiau pagarbos iš Šiaurės Europos šalies, priklausančios Europos Sąjungai.

Budapeštas teigė, kad daug metų buvo deklaruojamas „atvirai priešiškas požiūris“, ir kaltino Švedijos atstovus, kad jie ne kartą norėjo paveikti Vengriją teisinės valstybės klausimais.

Turkijos parlamentas antradienį turėtų balsuoti dėl Švedijos stojimo į NATO, pranešė televizija „CNN Turk“.

Jei Turkija ratifikuos paraišką, Vengrija liks paskutine to nepadariusia NATO šalimi.

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su U. Kristerssono biuru, šis iš karto neatsakė į prašymą pakomentuoti V. Orbano kvietimą.

Praėjusią savaitę Vengrija kritikavo Švediją, kad ši esą nesiima jokių veiksmų dvišaliams santykiams stiprinti.

Ketvirtadienį V. Orbáno administracijos vadovas Gergely Gulyasas pasiūlė Švedijos vyriausybei „susisiekti ir pasiteirauti, kokius nuogąstavimus turi Vengrijos parlamentas ir ką ji gali dėl to padaryti“.

Vengrijos opozicija spaudžia vyriausybę surengti balsavimą dėl Švedijos paraiškos dėl narystės NATO. Vengrijos socialistų partija antradienį naujame pareiškime paprašė V. Orbáno „nutraukti šią kvailą, žalingą ir nereikalingą šaradą“.

Nors Vengrija ne kartą yra pareiškusi, kad remia Švedijos paraišką, ji vis delsia surengti balsavimą parlamente dėl paraiškos ratifikavimo.

Praėjusių metų rugsėjį Vengrijos ministras pirmininkas sakė parlamentui, kad Švedijos paraiškos dėl narystės NATO ratifikavimas nėra skubus ir pareikalavo, pasak jo, pagarbos iš švedų.

2024 01 23 13:24
Spausdinti