Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


JUODA AVIS
V. Orbanas: sankcijomis Rusijai ES „šovė sau į plaučius“
BNS
Scanpix
V. Orbanas.

Europa dėl karo Ukrainoje Rusijai įvestomis sankcijomis „šovė sau į plaučius“, penktadienį pareiškė Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas.

Nacionalistinių pažiūrų V. Orbanas, Vengriją valdantis nuo 2010 metų ir dažnai konfliktuojantis su Briuseliu, griežtai kritikuoja Europos Sąjungos sankcijas rusiškai naftai.

Sakydamas kalbą per nacionalinį radiją jis paragino ES lyderius keisti sankcijų politiką.

„Iš pradžių maniau, kad mes tik šovėme sau į koją, bet Europos ekonomika šovė sau į plaučius ir [dabar] gaudo orą“, – sakė V. Orbanas.

„Yra šalių, atsidavusių sankcijų politikai, bet Briuselis privalo pripažinti, kad tai buvo klaida, kad taip nepasiekta jos tikslų ir kad jos poveikis buvo net priešingas, – sakė jis. – Briuselis galvojo, kad sankcijų politika pakenks rusams, bet ji labiau kenkia mums.“

Birželio mėnesį, po kelias savaites trukusio Vengrijos priešinimosi, 27 narių ES oficialiai paskelbė rusiškos naftos importo draudimą, galiausiai nusileidusi V. Orbano reikalavimui taikyti išimtį naftotiekiu tiekiamai rusiškai naftai.

Sankcijos apima du trečdalius importo – tanklaiviais gabenamos rusiškos naftos.

Tvyrant įtampai tarp ES ir Rusijos, šios dujų milžinė „Gazprom“ sumažino tiekimą kelioms Europos valstybėms.

Vengrija, kuri labai priklauso nuo rusiškų dujų ir naftos, trečiadienį dėl energijos krizės paskelbė „pavojingą padėtį“.

Be kitų priemonių šiai problemai spręsti, įvedama tvarka, kad žmonės, suvartojantys daugiau nei vidutiniškai energijos, turės už ją mokėti rinkos kaina, o ne pagal valstybės dosniai subsidijuojamus tarifus.

„Esame priversti taikyti didesnę kainą, nes be to sistema nebėra tvari“, – savo radijo kalboje sakė V. Orbanas.

Infliacija šioje centrinės Europos valstybėje pastaraisiais mėnesiais pirmą kartą per du dešimtmečius nusakoma dviženkliais skaičiais, nors taikoma virtinė kainų apribojimų.

Savo radijo kalboje V. Orbanas taip pat teisino antradienį priimtą mokesčių pakeitimą, privertusį tūkstančius žmonių išeiti į Budapešto gatves protestuoti.

Demonstrantų teigimu, pakeitimas kenkia šimtams tūkstančių smulkiojo verslo savininkų, bet V. Orbanas tvirtino, kad sprendimas yra „geras ir būtinas“.

Dėl atskiro Budapešto ir Briuselio ginčo Europos Komisija penktadienį paskelbė perdavusi Europos Sąjungos Teisingumo Teismui (ESTT) Vengrijos bylą dėl LGBTIQ asmenų diskriminacijos ir dėl žiniasklaidos laisvės bei nepriklausomos radijo stoties „Klubradio“ teisių naudotis radijo spektru ribojimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 15 16:59
Spausdinti