Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


VENGRIJOS VETO ES UKRAINOS PARAMAI
V. Orbanas: Vengrija blokuoja 50 mlrd. eurų ES pagalbą Ukrainai
BNS
Scanpix
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį užblokavo 50 mlrd. eurų vertės Europos Sąjungos paramą Ukrainai, bloko lyderiams išvengus lemiamos jo nepritarimo pradėti derybas su Kyjivu dėl prisijungimo reikšmės.

„Naktinės pamainos apibendrinimas: veto dėl papildomų pinigų Ukrainai, veto dėl DFP (daugiametės finansinės programos; biudžeto) peržiūros. Prie šio klausimo sugrįšime kitais metais Europos Vadovų Taryboje, tinkamai pasiruošę“, – socialiniame tinkle „X“ rašė V. Orbanas.

Sutarimą dėl Ukrainos narystės derybų ES lyderiams pavyko rasti nepaisant Vengrijos lig šiol išsakyto nepritarimo. Diplomatinių šaltinių teigimu, Vengrijos premjeras sutiko nebūti posėdžių salėje, kai kiti 26 vadovai palaikė sprendimą dėl Ukrainos.

Kiek vėliau vaizdo įraše „Facebook“ jis paskelbė, kad Vengrija susilaikė nuo ES vadovų nutarimo pradėti derybas dėl narystės su Ukraina. Pasak V. Orbano, šis sprendimas yra neracionalus ir beprasmis.

„Dvidešimt šešios kitos šalys primygtinai reikalavo, kad šis sprendimas būtų priimtas. Todėl Vengrija nusprendė, kad jei kitos 26 šalys taip nuspręs, jos turėtų eiti savo keliu“, – sakė vengrų premjeras.

2023 12 15 07:30
Spausdinti