Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DRAUGYSTĖ
V. Putinas giria „kaip niekada anksčiau“ glaudžius ryšius su Kinija
BNS
Scanpix
V. Putinas ir Xi Jinpingas.

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas penktadienį sveikino glaudžius jo šalies ryšius su Kinija, kai prieš Pekino žiemos olimpinių žaidynių atidarymą susitiko su prezidentu Xi Jinpingu.

„Kalbant apie mūsų dvišalius santykius, jie vystosi ir juda pirmyn draugystės, strateginės partnerystės keliu, jie iš tiesų įgijo beprecedentį pobūdį. Jie yra garbingų santykių, kurie padeda mums vystytis ir tuo pat metu palaikyti vieniems kitus vystantis, pavyzdys“, – sakė V. Putinas, pradėdamas derybas su Xi Jinpingu.

Anot jo, abi valstybės tvirtai juda prie savo tikslo – pasiekti, kad prekių apyvarta sudarytų 200 mlrd. JAV dolerių.

„Nepaisant to, kad dvejus metus negalėjome asmeniškai susitikti, mes visada palaikėme ryšį, dalyvavome vaizdo konferencijose, kalbėjomės telefonu. Tačiau svarbiausia, kad mes palaikėme mūsų komandų pastangas praktiškai visomis kryptimis“, – sakė V. Putinas.

Jis pridūrė, jog turi galvoje užsienio politikos žinybų darbą tarptautinėje arenoje, taip pat ekonominę sąveiką įvairiomis kryptimis, įskaitant naftos.

„Mūsų naftininkai parengė labai gerų naujų sprendimų dėl angliavandenilių gabenimo į Kiniją, ir dujų pramonėje žengtas dar vienas žingsnis pirmyn – turiu galvoje naują sutartį, pagal kurią Kinijai bus tiekiama po 10 mlrd. kubinių metrų dujų iš Rusijos Tolimųjų Rytų“, – kalbėjo Rusijos prezidentas.

Xi Jinpingas savo ruožtu sakė, kad Rusijos ir Kinijos vadovai apibrėš dvišalių santykių vystymo planus nauju istoriniu laikotarpiu.

„Mes toliau drauge su jumis dėsime pastangas ir kartu parengsime planą dėl Kinijos ir Rusijos santykių vystymo nauju istoriniu laikotarpiu, taip pat sieksime transformuoti pasitikėjimą tarp mūsų šalių į praktinį bendradarbiavimą abiejų tautų labui“, – sakė Kinijos lyderis.

Kelios dienos prieš V. Putino kelionę vienas Kremliaus patarėjas sakė, kad lyderiai taip pat pasirašys dokumentą, atspindintį jų „bendrą požiūrį“ saugumo ir kitais klausimais.

Vėliau penktadienį V. Putinas dalyvaus olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje.

Rusų pareigūnams, įskaitant V. Putiną, dėl vyriausybės vykdytos didžiulio masto dopingo programos per 2014 metų Sočio žiemos olimpines žaidynes uždrausta vykti į tarptautines sporto varžybas, nebent jie yra pakviečiami varžybas organizuojančios valstybės vadovo. Kinijos lyderis Xi Jinpingas pakvietė V. Putiną atvykti.

Rusijos atletams leidžiama varžytis kaip neutraliems sportininkams be Rusijos vėliavos ir himno, jei jie gali įrodyti, kad niekada nevartojo dopingo.

Pekinas ir Maskva pasmerkė olimpinių žaidynių diplomatinį boikotą, kurį paskelbė keletas Vakarų valstybių, protestuodamos prieš Kinijos elgesį su uigūrais ir kitomis daugiausia musulmoniškomis mažumomis Sindziango regione, taip pat politines represijas Honkonge.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 04 12:45
Spausdinti