Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
V. Putinas liepė nešturmuoti paskutinės Mariupolio gynėjų tvirtovės
BNS
Nexta
Mariupolis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pagyrė Ukrainos pietrytinio Mariupolio uostamiesčio „išvadavimą“ ir nurodė nešturmuoti paskutinės ukrainiečių pajėgų tebekontroliuojamos teritorijos – didžiulio metalurgijos įmonės „Azovstal“ komplekso.

Per televizijos parodytą susitikimą su V. Putinu gynybos ministras Sergejus Šoigu teigė, kad „Mariupolis buvo išvaduotas“.

„Likusios nacionalistų formuotės pasislėpė įmonės „Azovstal“ pramonės zonoje“, – pridūrė jis.

„Užblokuokite šią pramonės teritoriją, kad neištrūktų nė musė“, – pareiškė V. Putinas. Jis pridūrė, kad Mariupolio išvadavimas yra Rusijos pajėgų „sėkmė“, bet būtų „nepraktiška“ šturmuoti didžiulę pramonės zoną su požeminių tunelių tinklu, kurioje, pasak S. Šoigu, tebėra likę daugiau kaip 2 000 Ukrainos karių.

„Nėra jokio reikalo lysti į tas katakombas ir šliaužioti po žeme per tuos pramonės objektus, – sakė Kremliaus vadovas. – Siūlomą pramonės zonos šturmą laikau netikslingu, įsakau atšaukti.“

Iki šiol Kremliaus pajėgos įnirtingai bandė išstumti likusius Ukrainos karius iš „Azovstal“ komplekso.

Maskva anksčiau paskelbė virtinę ultimatumų ukrainiečių pajėgoms Mariupolyje, reikalaudama sudėti ginklus ir pasiduoti.

Azovo jūros uostamiestis tapo vienu svarbiausių taikinių per vasario 24 dieną V. Putino pradėtą karinę invaziją į kaimyninę provakarietišką šalį.

Donbaso ir Mariupolio galutinis užėmimas leistų Maskvai suformuoti sausumos koridorių, jungiantį su Krymo pusiasaliu, kurį Rusija aneksavo 2014 metais. Tokiu būdu Ukraina netektų didelės dalies jūros pakrantės ir svarbių pajamų šaltinių.

Mariupolyje dėl intensyvių apšaudymų ir bombardavimų didelės miesto dalys virto griuvėsiais.

Manoma, kad tūkstančiai civilių žuvo jau ilgiau nei mėnesį blokuojamame Mariupolyje, kuriame nebetiekiama elektra ir neveikia vandentiekis, taip pat labai maža maisto atsargų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 21 11:58
Spausdinti