Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DEESKALACIJA
V. Putinas nori „nedelsiant“ pradėti derybas su NATO dėl saugumo garantijų
BNS
Scanpix
V. Putinas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Suomijos vadovui Sauli Niinisto antradienį pareiškė norįs „nedelsiant“ pradėti derybas su JAV ir NATO dėl saugumo garantijų, pranešė Kremlius.

V. Putinas „pakartojo, kad reikia nedelsiant pradėti derybas su JAV ir NATO, kad būtų sukurtos tarptautinės teisinės garantijos mūsų šalies saugumui“, pranešime apie Rusijos ir Suomijos prezidentų pokalbį telefonu sakė Kremlius

Taip pat buvo reikalaujama sustabdyti NATO plėtrą į rytus ir ginkluotės dislokavimą kaimyninėse valstybėse, įskaitant Ukrainą, nurodoma pranešime.

Dėl rusų kariuomenės manevrų netoli Ukrainos sienos pastarosiomis savaitėmis auga įtampa tarp Maskvos ir Vakarų.

Kijevas ir jo sąjungininkai kaltina Rusiją ruošiantis šią žiemą surengti įsiveržimą. Tuo metu Maskva tvirtina, kad Vakarai sąmoningai kursto įtampą.

Praėjusią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas kalbėjosi su V. Putinu vaizdo ryšiu ir perspėjo Rusiją dėl skaudžių sankcijų, jei ši imsis karinių veiksmų prieš Ukrainą.

Tuo metu V. Putinas per tą pokalbį pareiškė J. Bidenui, kad Maskva siekia sulaukti iš Vakarų teisinių garantijų, kad Ukraina neįstos į NATO.

Ukraina savo ruožtu atmeta bet kokias pastangas priversti ją atsisakyti planų prisijungti prie NATO, taip pat bet kokias „garantijas“, kurių reikalauja Rusija.

NATO oficialiai atvėrė duris Ukrainos narystei 2008 metais, tačiau nuo to laiko nebuvo padaryta jokios apčiuopiamos pažangos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 14 15:55
Spausdinti