Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA
V. Putinas: padėtis teritorijose, kurias Maskva skelbia aneksavusi, yra „itin sunki“
BNS
Twitter
Vladimiras Putinas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį sakė, kad padėtis keturiose Ukrainos teritorijose, kurias Maskva skelbia aneksavusi, yra „itin sunki“.

„Padėtis Donecko ir Luhansko liaudies respublikose, Chersono ir Zaporižios regionuose itin sunki“, – savo profesinę šventę mininčioms Rusijos saugumo tarnyboms pasakė V. Putinas.

Jis atskirai paminėjo tuos, kas dirba „naujuose Rusijos regionuose“.

„Ten gyvenantys žmonės, Rusijos piliečiai, kliaujasi jumis, jūsų apsauga“, – pareiškė V. Putinas.

Jis taip pat sakė, kad vykdant Rusijos kontržvalgybos operacijas reikia „didžiausio šaltakraujiškumo, jėgų sutelkimo“.

„Būtina griežtai slopinti užsienio žvalgybos tarnybų veiksmus, greitai išaiškinti išdavikus, šnipus ir sabotuotojus“, – pridūrė jis.

Rugsėjo mėnesį V. Putinas paskelbė, kad Rusija aneksuoja keturis regionus Ukrainos rytuose ir pietuose, po Maskvos statytinių ten surengtų pseudoreferendumų.

Tačiau Rusijos kariuomenė nė viename šių regionų, įskaitant nepripažintas prorusiškų separatistų „liaudies respublikas“, niekada nekontroliavo visos jų teritorijos, o praėjusį mėnesį buvo išstumta iš pietinės Chersono srities sostinės.

Jungtinės Tautos pasmerkė „bandymą neteisėtai aneksuoti“ Ukrainos žemes ir paragino tarptautinę bendruomenę „nepripažinti jokių Rusijos paskelbtų sienų pakeitimų“.

Patyrusi nesėkmių mūšio lauke Maskva pakeitė strategiją ir suintensyvino smūgių iš oro kampaniją prieš Ukrainos karinius ir energetinės sistemos objektus.

Šie V. Putino komentarai nuskambėjo praėjus dienai po jo pirmojo per kelerius metus vizito į kaimyninę Baltarusiją, kur jis surengė derybas su autoritariniu jos lyderiu Aliaksandru Lukašenka, vasarį leidusiu Rusijos kariuomenei iš savo teritorijos pradėti įsiveržimą į Ukrainą.

Kyjivas savo ruožtu pareiškė, kad didėja grėsmė, jog iš Baltarusijos teritorijos gali būti surengta dar viena ataka, tačiau jo pajėgos imasi priemonių jai pasirengti.

„Atidžiai stebime iš Rusijos perduodamus ginklus“, – sakė Ukrainos jungtinių pajėgų vadas generolas leitenantas Serhijus Najevas.

„Karinės grėsmės lygis palaipsniui didėja, tačiau mes taip pat imamės atitinkamų priemonių“, – pridūrė jis.

2022 12 20 12:40
Spausdinti