Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


ITALIJA
V. Putinas pareiškė liūdesį dėl „tikro draugo“ S. Berlusconi netekties
ELTA
Scanpix
Silvio Berlusconi ir Vladimiras Putinas.

Pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Silvio Berlusconi mirtis yra „nepataisoma netektis“, ir gyrė buvusį Italijos premjerą kaip „tikrą draugą“.

„Man Silvio buvo brangus žmogus ir tikras draugas“, – sakoma Kremliaus paskelbtoje V. Putino telegramoje Italijos prezidentui.

„Jo mirtis yra nepataisoma netektis ir didelis liūdesys“, – sakė V. Putinas.

86-erių politikas ir verslininkas S. Berlusconi, 1994–2011 m. iš viso keturis kartus buvęs Italijos premjeru, mirė pirmadienį.

70 metų V. Putinas sakė, kad žavisi italo išmintimi ir gebėjimu priimti „toliaregiškus sprendimus net ir sunkiausiose situacijose“. Jis gyrė S. Berlusconi „neįtikėtiną gyvybingumą, optimizmą ir humoro jausmą“. Pasak V. Putino, Rusijoje S. Berlusconi bus prisimenamas kaip „principingas“ ryšių su Italija stiprinimo šalininkas. Rusijos prezidentas vadino S. Berlusconi „tikru patriotu, kuriam Tėvynės interesai visada buvo aukščiau visko“.

V. Putinas ir S. Berlusconi daugelį metų puikavosi artima draugyste, atostogaudavo vienas kito vasarnamiuose, drauge slidinėjo, buvo nufotografuoti su didžiulėmis kailinėmis kepurėmis. V. Putinas padovanojo S. Berlusconi lovą su baldakimu, joje 2008 m. italas turėjo lytinių santykių su palydove, rašoma jos knygoje. O V. Putinui jis padovanojo antklodę su natūralaus dydžio dviejų vyrų atvaizdu.

S. Berlusconi siekė palaikyti ryšius su vis labiau izoliuotu Kremliaus vadovu net po 2022 m. vasarį pradėtos invazijos į Ukrainą. „Jie buvo du autokratai, stiprinę vienas kito galios, fizinio pajėgumo, bravūros, žavesio įvaizdį“, – naujienų agentūrai AFP sakė istorikas ir S. Berlusconi biografas Antonio Gibelli.

Pernai S. Berlusconi pareiškė, kad pradėti puolimą V. Putiną „pastūmėjo“ jo aplinka, šis pareiškimas sukėlė pasipiktinimą Italijoje. Prieš įsiveržimą į Ukrainą S. Berlusconi ir toliau palaikė artimus ryšius su V. Putinu, Naujųjų metų išvakarėse „ilgai ir draugiškai“ su juo bendravo telefonu. Tik balandį, praėjus dviem mėnesiams nuo Rusijos puolimo Ukrainoje pradžios, S. Berlusconi viešai kritikavo karą ir sakė, kad V. Putinas jį „nuvylė ir nuliūdino“.

2023 06 12 15:34
Spausdinti