Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KREMLIUS
V. Putinas pasirašė įstatymus dėl keturių Ukrainos regionų aneksijos
BNS
Scanpix
Rusijos Dūma.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pasirašė įstatymus dėl keturių Ukrainos regionų aneksijos, rodo vyriausybės portale paskelbti dokumentai.

Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritys „priimtos į Rusijos Federaciją pagal Rusijos Federacijos konstituciją“, sakoma dokumentuose.

Rusijos parlamento aukštieji rūmai išvakarėse patvirtino sutartis dėl keturių okupuotų Ukrainos regionų aneksijos.

Apie aneksiją paskelbta po rugsėjo 23–27 dienomis vykusių pseudoreferendumų, per kuriuos keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose balsavimus vadina suklastotais, laiko juos tik pretekstu aneksuoti okupuotas teritorijas ir pasmerkė šias aneksijas.

Pirmadienį Rusijos parlamento žemieji rūmai – Valstybės Dūma – vienbalsiai patvirtino šias sutartis.

Praėjusį penktadienį iškilmingos ceremonijos metu V. Putinas Kremliuje pasirašė susitarimą su keturiems okupuotiems Ukrainos regionams Maskvos primestais valdžios pareigūnais dėl prisijungimo prie Rusijos.

Ukraina kaip atsaką į aneksiją pateikė paraišką dėl prisijungimo prie JAV vadovaujamo NATO karinio aljanso ir teigia, kad niekada nesiderės su Rusija, kol ji yra valdoma V. Putino.

Keturios prie Rusijos prijungtos teritorijos sukuria itin svarbų sausumos koridorių tarp Rusijos ir Krymo pusiasalio, kuris buvo aneksuotas Maskvos 2014 metais.

Šios penkios teritorijos sudaro 20 proc. Ukrainos teritorijos.

Tačiau Rusijos pajėgos pilnai nekontroliuoja tų regionų, o Kremlius dar nepatvirtino, kokios jų sritys aneksuojamos.

2022 10 05 10:54
Spausdinti