Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA
V. Putinas po Krymo apsilankė Mariupolyje
BNS
Scanpix
V. Putinas vizito metu.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apsilankė Mariupolio mieste, sekmadienį pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida, praėjus beveik metams po to, kai Maskva pareiškė užėmusi šį strateginį uostamiestį.

Tai pirmoji Rusijos vadovo kelionė į Donbaso regioną nuo konflikto Ukrainoje pradžios praėjusių metų vasarį.

Ši kelionė vyko po to, kai Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė V. Putino arešto orderį dėl įtariamo Rusijos vykdyto tūkstančių Ukrainos vaikų deportavimo konflikto metu.

V. Putinas sraigtasparniu atskrido į Mariupolį ir automobiliu apvažiavo miestą, pranešė naujienų agentūra TASS, cituodama Kremlių.

Apie V. Putino vizitą į Mariupolį paskelbta po to, kai šeštadienį jis netikėtai nuvyko į Krymą paminėti devintųjų pusiasalio aneksijos metinių.

Mariupolyje jis lankėsi įvairiose vietose, kalbėjosi su gyventojais ir buvo supažindintas su miesto atstatymo darbų ataskaita, praneša valstybinė žiniasklaida.

Kremlius

Praėjusių metų puolimo pradžioje Rusija prieš Mariupolį pradėjo plataus masto kampaniją ir sunaikino plieno gamyklą „Azovstal“, kuri buvo paskutinė Ukrainos pajėgų atrama mieste.

Rusijos valstybinė televizija rodė, kaip jis lankosi Juodosios jūros uostamiestyje Sevastopolyje, lydimas Maskvos paskirto vietos gubernatoriaus Michailo Razvožajevo.

Per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ M. Razvožajevas sakė, kad V. Putinas vaizdo ryšiu turėjo dalyvauti vaikų meno mokyklos atidaryme.

„Bet Vladimiras Vladimirovičius atvyko asmeniškai. Pats. Už vairo. Nes tokią istorinę dieną prezidentas visada yra su Sevastopoliu ir Sevastopolio žmonėmis“, – teigė jis.

Rusija aneksavo Krymą 2014 metais po referendumo, kurio Kyjivas ir tarptautinė bendruomenė nepripažino.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sausio mėnesį kalbėdamas Šveicarijoje vykusiame Pasaulio ekonomikos forume sakė, kad siekia susigrąžinti Krymą, nors Maskva atsisako įtraukti jį į galimas taikos derybas.

2023 03 19 10:12
Spausdinti