Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KARAS UKRAINOJE
V. Putinas: raketų smūgiais taikytasi į Ukrainos energetikos infrastruktūrą
BNS
Scanpix
V. Putinas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį patvirtino, kad jo pajėgos įvykdė virtinę raketų atakų prieš Ukrainos miestus, pareikalavusių mažiausiai 10 gyvybių ir išvedusių iš rikiuotės šios šalies energetikos infrastruktūrą.

„Šį rytą, patarus Gynybos ministerijai ir pagal Generalinio štabo planą, buvo suduotas didžiulis smūgis didelio tikslumo, ilgo nuotolio ginklais... energijos, karinės vadovybės ir komunikacijų objektams Ukrainoje“, – per televizijos transliuotą savo saugumo tarybos posėdį sakė V. Putinas.

Jis taip pat pareiškė, kad Rusijos atsakas į bet kokias tolesnes ukrainiečių atakas bus „griežtas“.

„Buvo neįmanoma neatsakyti [į ukrainiečių atakas]. Jei jos tęsis, Rusijos atsakas bus griežtas ir atitiks grėsmės lygį“, – sakė V. Putinas.

Šios jo pastabos nuskambėjo po to, kai šeštadienį didžiulis sprogimas apgadino tiltą Kryme – svarbų V. Putino projektą ir gyvybiškai svarbią transporto jungtį tarp Rusijos ir 2014 metais Maskvos aneksuoto Ukrainai priklausančio pusiasalio.

V. Putinas taip pat apkaltino Ukrainą surengus tris atakas prieš Kursko atominę elektrinę Rusijoje, esančią maždaug už 85 km nuo Ukrainos sienos, ir bandymu smogti dujotiekiui „TurkStream“, nutiestam Juodosios jūros dugnu ir jungiančiam Rusiją bei Turkiją.

Tuo metu buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad raketų smūgiai tebuvo „pirmasis epizodas“.

„Buvo parodytas pirmasis epizodas. Bus ir kitų“, – socialinėje žiniasklaidoje pareiškė D. Medvedevas, kuris dabar yra Saugumo Tarybos vadovo pavaduotojas, ir pridūrė, kad būsimas Maskvos tikslas turėtų būti „visiškas Ukrainos politinio režimo išardymas“.

Rusijos gynybos ministerija pirmadienį savo ruožtu paskelbė, kad virtine raketinių smūgių keliems Ukrainos miestams buvo pasiektas numatytas tikslas.

Anksčiau Ukraina paskelbė, kad rusai anksti pirmadienį į jos teritoriją paleido per 80 raketų. Pareigūnai įvairiuose Ukrainos regionuose pranešė apie sutrikusį elektros ir vandens tiekimą.

Elektros energijos tiekimas nutrūko keliuose regionuose, įskaitant antrą pagal dydį Ukrainos miestą Charkivą ir jo apylinkes, taip pat šiaurės rytinę Sumų sritį, Žytomyro sritį šiaurėje ir Chmelnyckio sritį vakaruose.

Kelios rusų raketos pataikė ir į Kyjivą – tai buvo pirmas kartas nuo birželio pabaigos.

2022 10 10 14:50
Spausdinti