Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
V. Putinas: Rusija pakeis ukrainietiškų grūdų siuntas į Afriką
BNS
Scanpix
V. Putinas.

Rusija pakeis Ukrainos grūdų eksportą į Afriką, pirmadienį pareiškė prezidentas Vladimiras Putinas, po to, kai Maskva pasitraukė iš susitarimo, leidžiančio saugiai eksportuoti ukrainietišką produkciją iš Juodosios jūros uostų.

„Rusija ir toliau energingai stengsis tiekti Afrikai grūdus, maisto produktus, trąšas ir kitas prekes“, – sakoma V. Putino pareiškime, paskelbtame Kremliaus interneto svetainėje.

„Noriu patikinti, kad mūsų šalis yra pajėgi pakeisti ukrainietiškus grūdus tiek komerciniu, tiek nemokamu pagrindu“, – priduriama jame.

Maskvos karinė operacija blokavo Ukrainos Juodosios jūros uostus karo laivais, kol tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms ir Turkijai, pernai liepą buvo sudarytas susitarimas, leidžiantis gabenti svarbias grūdų siuntas.

Anksčiau šį mėnesį Rusija pasitraukė iš susitarimo, pasiskundusi, kad nesilaikoma susijusio susitarimo, leidžiančio eksportuoti rusiškus maisto produktus ir trąšas.

Vėliau Maskva pareiškė, kad krovininius laivus, plaukiančius į Ukrainą per Juodąją jūrą, laikys potencialiais kariniais taikiniais.

Afrikos Sąjunga išreiškė apgailestavimą dėl Maskvos sprendimo nutraukti grūdų eksporto susitarimą.

Šią savaitę Rusijoje vyks antrasis Rusijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimas bei Rusijos ir Afrikos ekonomikos ir humanitarinis forumas, pranešė Kremlius.

Humanitarinės grupės teigia, kad Afrika yra labai priklausoma nuo grūdų importo iš Rusijos ir Ukrainos.

Pagal minėtą grūdų sandorį per pastaruosius metus buvo eksportuota daugiau kaip 32 mln. tonų ukrainietiškų grūdų.

2023 07 24 09:21
Spausdinti