Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA IR IZRAELIS
V. Putino malonės sulaukusi izraelietė atskrido namo kartu su premjeru B. Netanyahu
BNS
Scanpix
Naama Issachar buvo nuteista kalėti Rusijoje.

JAV ir Izraelio pilietybes turinti moteris, Rusijoje nuteista pusaštuntų metų kalėti už kanapių gabenimą, ketvirtadienį atskrido į Tel Avivą kartu su izraeliečių premjeru Benjaminu Netanyahu, rusų prezidentui Vladimirui Putinui išvakarėse suteikus jai malonę.

Izraelio televizijos tiesiogiai transliavo 26 metų Naamos Issachar  atvykimą į Beno Guriono oro uostą, esantį netoli Tel Avivo. „Tiesiog norėčiau visiems padėkoti už palaikymą, – šypsodamasi sakė ji. – Šiuo metu tebesu ištikta šoko dėl visos šitos situacijos.“

Ji buvo paleista iš kalėjimo šiek tiek anksčiau nei B. Netanyahu Kremliuje susitiko su V. Putinu aptarti JAV prezidento Donaldo Trumpo pasiūlyto plano dėl taikos Artimuosiuose Rytuose. 10 mėnesių už grotų išbuvusios N. Issachar sugrąžinimas namo Izraelio premjerui naudingas viešųjų ryšių požiūriu, artėjant kovo 2 dieną vyksiantiems rinkimams.

Moters likimas išprovokavo užuojautos bangą žydų valstybėje, kur veteranas premjeras pasižadėjo padaryti viską, kad įtikintų Rusiją ją paleisti.

N. Issachar buvo suimta Maskvos Šeremetjevo oro uoste pernai balandį vykdama tranzitu iš Indijos į Izraelį. Rusijos pareigūnai teigė, kad per patikrą jos bagaže buvo rasta daugiau nei 9 g kanapių, o spalį ji buvo nuteista kalėti pusaštuntų metų.

Izraelietės byla buvo prieštaringai vertinama, nes moteris buvo areštuota oro uosto tranzito zonoje, o narkotikai buvo aptikti jos rankiniame bagaže.

B. Netanyahu paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“ vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip premjeras ir jo žmona apkabina ir bučiuoja N. Issachar ir jos motiną Maskvos oro uoste prieš jiems išskrendant į Izraelį.

„Džiugu jus matyti. Dabar keliaujame namo“, – sakė B. Netanyahu jaunai žydei. Vyriausybės vadovo žodžius citavo jo biuras.

„Nekirto sienos“

V. Putinas suteikė malonę N. Issachar trečiadienį, šiai savaitgalį pateikus atitinkamą prašymą. „Vadovaudamasis humaniškumo principais, suteikiu malonę Naamai Issachar“, – rašoma Kremliaus išplatintame valstybės vadovo įsake. Rusijos kalėjimų tarnyba anksti ketvirtadienį pranešė, kad ji buvo paleista iš kolonijos Maskvos regione. V. Putinas sakė B. Netanyahu, kad N. Issachar pasisekė, kad ji nekirto Rusijos sienos, teigdamas, kad dėl būtų buvusi apsunkinta malonės suteikimo procedūra.

„Ji – ačiū Dievui, jai labai pasisekė, – net nekirto Rusijos sienos“, – pareiškė V. Putinas ir pridūrė, kad narkotikai buvo rasti jos bagaže perkeliant jį iš vieno lėktuvo į kitą. „Perduokit mano geriausius linkėjimus jai, jos šeimai ir jos mamai“, – sakė jis B. Netanyahu.

Gruodį Rusijos teismas atmetė N. Issachar skundą dėl nuosprendžio, kurį Izraelio lyderis pavadino neproporcingu. Per apeliacinio teismo posėdį moteris pareiškė esanti nekalta, smerkdama jai iškeltus kaltinimus kaip absurdiškus. Nors ji iš pradžių atsisakė prašyti V. Putino malonės, sekmadienį ji tokį prašymą visgi pasirašė.

Rusijos vadovas susitiko su N. Issachar motina ir B. Netanyahu praėjusią savaitę lankydamasis Izraelyje, minint nacių Aušvico mirties stovyklos išvadavimo 75-ąsias metines. Izraelio užsienio reikalų ministerija Rusijos teismo verdiktą pavadino „griežtu ir neproporcingu“, o prezidentas Reuvenas Rivlinas paprašė V. Putino pademonsturoti „gailestingumą ir užuojautą“, prašydamas įsikišti į bylos nagrinėjimo procesą.

Derybos dėl taikos plano

B. Netanyahu ir V. Putinas ketvirtadienį taip pat aptarė D. Trumpo planą dėl izraeliečių ir palestiniečių konflikto nutraukimo, tačiau V. Putinas žurnalistams šio Baltųjų rūmų siūlymo nekomentavo.

Antradienį pristatant šį planą Baltuosiuose rūmuose B. Netanyahu stovėjo šalia D. Trumpo ir pavadino šį dokumentą pergale Izraeliui. Premjeras pareiškė V. Putinui, kad jis buvo pirmasis užsienio valstybės lyderis, su kuriuo jis aptarė planą, pridurdamas: „Norėčiau su jumis pasikalbėti ir išgirsti jūsų įžvalgas, taip pat aptarti, kaip galėtume suvienyti visas savo jėgas vardan saugumo ir taikos.“

Rusija pažadėjo išnagrinėti D. Trumpo planą ir paragino izraeliečius bei palestiniečius susėsti tiesioginių derybų siekiant rasti „abiem pusėms priimtiną kompromisą“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 30 22:13
Spausdinti