Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


POKYČIAI UKRAINOJE
V. Zalužno dienos suskaičiuotos?
BNS
Scanpix
Valerijus Zalužnas.

Gandai apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Valerijaus Zalužno atleidimą nėra laužti iš piršto. Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė svarstantis galimybę jį pakeisti.

Tokia perspektyva sukrėtė su Rusijos invazija kovojančią šalį ir privertė sunerimti Kyjivo sąjungininkus Vakaruose.

V. Zelenskis vėlų sekmadienio vakarą paskelbtame interviu Italijos televizijai RAI sakė, kad galvoja apie generolo Valerijaus Zalužno atleidimą kaip apie platesnio šalies kursto nustatymo klausimo dalį. Prezidentas teigė, kad „reikia pertvarkyti, pradėti iš naujo“, ir kad tai „susiję ne su vienu asmeniu, o su šalies vadovybės kryptimi“.

Kai kalbame apie tai, turiu omenyje eilės valstybės vadovų pakeitimą, o ne tik vieno sektoriaus, pavyzdžiui, kariuomenės.

„Aš galvoju apie šį pakeitimą, bet negalima sakyti, kad čia pakeisime vieną asmenį, – sakė V. Zelenskis. – Kai kalbame apie tai, turiu omenyje eilės valstybės vadovų pakeitimą, o ne tik vieno sektoriaus, pavyzdžiui, kariuomenės. Jei norime laimėti, visi turime eiti ta pačia kryptimi, įsitikinę pergale, negalime nusivilti, nuleisti rankų, turime turėti tinkamos pozityvios energijos.“

V. Zelenskis pirmą kartą patvirtino, kad galvoja apie itin populiaraus generolo atleidimą. Tokia galimybė sukėlė nerimą Ukrainoje ir pradžiugino Kremlių artėjant antrosioms karo metinėms.

Remiantis Ukrainos ir Vakarų žiniasklaidos pranešimais, praėjusią savaitę V. Zelenskis pasiūlė V. Zalužnui atsistatydinti, tačiau generolas atsisakė. V. Zalužnas šio klausimo nekomentavo.

Įtampa tarp prezidento ir V. Zalužno didėja po nesėkmingo vasaros puolimo šalyje labai trūkstant šaudmenų ir personalo. Pranešama, kad viena iš nesutarimų sričių buvo poreikis surengti didelės apimties mobilizaciją karių gretoms papildyti.

Praėjusių metų pabaigoje V. Zelenskis sakė, kad atmetė kariuomenės prašymą mobilizuoti iki 500 tūkst. žmonių, reikalaudamas išsamesnės informacijos dėl to, kaip tai bus organizuojama ir apmokama.

Pirmą kartą nesutarimai tarp V. Zalužno ir V. Zelenskio išryškėjo praėjusių metų rudenį, kai generolas interviu leidiniui „The Economist“ pripažino, kad kovos su Rusija atsidūrė aklavietėje. Prezidentas tai griežtai paneigė.

Ukrainai labai reikia daugiau Vakarų šalių karinės pagalbos, Rusijos pajėgoms spaudžiant daugeliu 1 500 km ilgio fronto linijos krypčių, tačiau JAV Kongrese pagalbos paketas buvo užblokuotas. V. Zalužno atleidimas gali pakurstyti netikrumą tarp Vakarų sąjungininkų.

Rusijai toks posūkis kare patiktų. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas teigė, kad kalbos apie V. Zalužno atleidimą atskleidė Ukrainos vadovybės nesutarimus.

2024 02 05 11:37
Spausdinti