Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


DIDYSIS DVIDEŠIMTUKAS
V. Zelenskis G20 susitikimo dalyviams: dabar yra metas užbaigti Rusijos karą
BNS
Scanpix
Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį vaizdo ryšiu kreipdamasis į Balyje vykstančio Didžiojo dvidešimtuko (G20) aukščiausiojo lygio susitikimo dalyvius pareiškė, kad dabar atėjo laikas nutraukti „destruktyvų“ Rusijos karą ir „išgelbėti tūkstančius gyvybių“.

„Esu įsitikinęs, kad dabar yra laikas, kai Rusijos destruktyvus karas turi ir gali būti sustabdytas“, – sakė jis.

„Tai išgelbės tūkstančius gyvybių“, – pridūrė prezidentas.

V. Zelenskis, vilkėjęs neatskiriama jo įvaizdžio dalimi tapusius chaki spalvos marškinėlius, kreipėsi į ekonomiškai labiausiai išsivysčiusių valstybių lyderius, įskaitant Kinijos vadovą Xi Jinpingą bei JAV prezidentą Joe Bideną.

Tačiau Balyje nėra Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kuris nusprendė į susitikimą atsiųsti savo užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą.

V. Zelenskis peikė „beprotiškus grasinimus branduoliniais ginklais, kurių griebiasi Rusijos pareigūnai“, turėdamas omenyje tamsią V. Putino retoriką, dėl kurios net Pekinas pasijuto nepatogiai.

„Branduoliniam šantažui nėra ir negali būti jokių pasiteisinimų“, – pridūrė jis ir padėkojo „Didžiajam devynioliktukui“ – taip išskirdamas Rusiją – už tai, kad „aiškiai tai pasakė“.

Ukrainos vadovas taip pat paragino išplėsti ir neribotam laikui pratęsti Jungtinių Tautų ir Turkijos tarpininkaujamą susitarimą dėl grūdų, kurio galiojimas baigsis lapkričio 19 dieną.

Ukraina yra viena didžiausių grūdų augintojų pasaulyje, o iki liepos, kai buvo pasiektas susitarimas, jos uostuose dėl Rusijos invazijos buvo užblokuota 20 mln. tonų grūdų.

„Manau, kad mūsų grūdų eksporto iniciatyva turi būti pratęsta neribotam laikui, nesvarbu, kada baigsis karas“, – sakė V. Zelenskis, ragindamas ją išplėsti ir į kitus uostus.

Ukrainos lyderis taip pat apkaltino Rusiją „bandymu paversti šaltį ginklu“, nes artėjant žiemai ji vykdo smūgių kampaniją prieš svarbiausią infrastruktūrą.

Be to, V. Zelenskis pritarė JAV vadovaujamam siekiui apriboti Rusijos naftos eksporto kainas, „kad energijos ištekliai nebebūtų naudojami kaip ginklai“.

„Jei Rusija bando atimti iš Ukrainos, Europos ir visų pasaulio energijos vartotojų nuspėjamumą ir kainų stabilumą, atsakas į tai turėtų būti priverstinis Rusijos eksporto kainų apribojimas“, – teigė jis.

2022 11 15 10:10
Spausdinti