Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


GRŪDŲ EKSPORTAS
V. Zelenskis: JT atsakingos už susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto įgyvendinimą
BNS
Scanpix
V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad Jungtinės Tautos yra atsakingos už tai, kad būtų įgyvendintas Stambule pasiektas susitarimas dėl Rusijos invazijos nutraukto ukrainietiškų grūdų eksporto atblokavimo.

„Rusija gali imtis provokacijų, bandymų diskredituoti Ukrainos ir tarptautines pastangas. Tačiau mes pasitikime Jungtinėmis Tautomis. Dabar jų pareiga garantuoti susitarimo įgyvendinimą“, – sakė prezidentas savo kasdieniame vaizdo kreipimesi.

Rusijos karinė invazija Ukrainoje paralyžiavo maisto produktų gabenimą iš šalies, kuri yra viena didžiausių kviečių ir kitų javų eksportuotojų pasaulyje, todėl nuogąstaujama, kad pasaulyje, ypač neturtingose šalyse, gali pristigti maisto.

Krovinių gabenimą per Juodąją jūrą blokuoja Rusijos karo laivai, taip pat minų laukai, kuriuos įrengė Ukraina, siekdama apsisaugoti nuo potencialaus amfibinio puolimo. Ukrainos uostuose yra užblokuota iki 25 mln. tonų kviečių ir kitų grūdų.

Susitarime, kurį penktadienį Rusija ir Ukraina pasirašė su Turkijos ir JT pareigūnais, numatyta Juodojoje jūroje nustatyti saugų koridorių laivams, apeinant žinomus minų laikus.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas pasirašė atskirus, bet identiškus susitarimus su JT vadovu Antonio Guterresu (Antoniju Guterišu) ir Turkijos gynybos ministru Hulusi Akaru (Chulusiu Akaru), Kyjivui atsisakius pasirašyti su Maskva tą patį dokumentą.

V. Zelenskis sakė, kad susitarimas „visiškai“ atitinka Ukrainos interesus ir kad Ukrainos kariuomenė visiškai kontroliuos prieigą prie uostų.

Jis pridūrė, kad pagal susitarimą bus eksportuota apie 20 mln. tonų praėjusių metų ir šiųmetinio derliaus.

„Yra galimybė sumažinti Rusijos sukeltą maisto krizę ir užkirsti kelią pasaulinei katastrofai – badui, galinčiam išprovokuoti politinį chaosą daugelyje šalių, ypač tose, kurios mums padeda“, – sakė V. Zelenskis.

„Tai dar vienas įrodymas, kad Ukraina yra pajėgi pasipriešinti šiam karui“, – pridūrė jis.

Ukrainos infrastruktūros ministras O. Kubrakovas sakė, kad grūdų eksportas per Juodosios jūros juostus gali būti atnaujintas artimiausiomis dienomis.

„Susitarimas buvo pasirašytas mūsų sąlygomis. Jokios išdavystės nebuvo“, – sakė jis.

2022 07 23 10:27
Spausdinti