Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


UKRAINA
V. Zelenskis karą Rytų Ukrainoje tikisi užbaigti per penkerius metus
BNS
Scanpix

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pažadėjo užbaigti per 14 tūkst. gyvybių nuo 2014 metų jau pareikalavusį karinį konfliktą su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje.  

Miuncheno saugumo konferencijoje Ukrainos vadovas pareiškė, kad tikisi užbaigti karą iki savo kadencijos pabaigos 2024 metais. „Jei po penkerių metų baigsime karą, susigrąžinsime savo žmones, tuomet prezidentu tapau ne veltui“, –  sakė jis.  

V. Zelenskis padėkojo Jungtinėms Valstijoms už paramą Ukrainai konflikte su Rusija ir išreiškė viltį, kad pasibaigus prezidento Donaldo Trumpo apkaltos procesui Kijevo ir Vašingtono santykiai „prasidės iš naujo“.

Apkaltos procesas buvo pradėtas dėl D. Trumpo sprendimo sustabdyti karinę paramą Ukrainai. Atstovų Rūmų demokratai teigė, kad prezidentas piktnaudžiavo savo įgaliojimais, darydamas spaudimą JAV sąjungininkei Ukrainai surengti tyrimą prieš jo potencialų varžovą lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose Joe Bideną , mainais už karinę paramą Kijevui.  Praėjusią savaitę D. Trumpas buvo išteisintas.

Miunchene V. Zelenskis sakė, kad norėtų apsilankyti Baltuosiuose rūmuose ir kad pakvietė D. Trumpą į Kijevą. „Mūsų santykiai su JAV geri, esu dėkingas amerikiečiams už paramą“, – sakė jis.

Ukrainos vadovas taip pat pranešė, kad vyksta pokalbiai su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl kito apsikeitimo kaliniais.  Anot V. Zelenskio, sukilėlių kontroliuojamose teritorijose šiuo metu kalinami 200 ukrainiečių.   

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 15 17:45
Spausdinti