Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KARAS UKRAINOJE
V. Zelenskis: numušti visi 13 Kyjivą atakavusių dronų
BNS
Scanpix
V. Zelenskis.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pranešė, kad Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistemos numušė 13 Irano gamybos dronų kamikadzių, kuriais anksčiau tą pačią dieną atakuotas Kyjivas.

Rusija „šį rytą pradėjo su 13 „Shahed“... visus 13 numušė mūsų Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistemos“, sakė V. Zelenskis socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo pranešime, turėdamas omenyje Irane pagamintus bepiločius, kuriuos Maskva naudoja Ukrainai pulti.

Jis pridūrė, kad sostinės gyventojai, jau beveik 10 mėnesių dažnai girdintys oro pavojaus sirenas ir patiriantys rusų oro atakas, turėtų neprarasti budrumo ir paisyti vyriausybės įspėjimų apie apšaudymus.

Anksti trečiadienį viename iš centrinių Kyjivo rajonų griaudėjo sprogimai, pranešė meras Vitalijus Klyčko. Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip teisėsaugos ir pagalbos tarnybų žmonės tikrina metalo nuolaužas vienoje paveiktoje vietoje.

Kyjivo srities pareigūnai gyrė Ukrainos oro gynybos ir elektroninės karybos junginius, numušusius per naujausią Rusijos ataką pasiųstus dronus kamikadzes.

JAV ambasadorė Ukrainoje Bridget Brink po ryto atakų sakė, kad Kyjivas gali ir toliau kliautis Vašingtono parama.

„Daugiau paramos jau pakeliui“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ji.

„Kovoti per žiemą“

V. Klyčko 6 val. 41 min. vietos (ir Lietuvos) laiku socialiniuose tinkluose paskelbė, kad centriniame Ševčenkos rajone girdimi sprogimai ir kad į jų vietas vyksta gelbėjimo tarnybų žmonės.

„Numuštų dronų nuolaužos pataikė į vieną administracinį pastatą, be to, buvo nesmarkiai apgadinti dar keturi gyvenamieji pastatai. Niekas nebuvo sužeistas“, – pridūrė Serhijus Popko, vadovaujantis Kyjivo miesto karinei administracijai.

Po didelių šios vasaros ir rudens nesėkmių mūšio lauke Rusija negailestingai raketomis ir dronais atakuoja Ukrainos ypatingos svarbos infrastruktūrą visoje šalies teritorijoje. Dėl to žiemą be elektros ir šilumos liko milijonai ukrainiečių.

Praėjusią savaitę Maskva vėl taikėsi į Ukrainos infrastruktūrą, padidindama spaudimą šalies energetinei sistemai. Jos operatoriai jau ištisas savaites yra priversti nuolat atjunginėti elektrą.

Ukrainiečių ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis šią savaitę sakė, kad dėl Rusijos smūgių jau neveikia 40–50 proc. Ukrainos energetinės sistemos.

Naujausi smūgiai suduoti kitą dieną po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paprašė maždaug 70 šalių ir tarptautinių organizacijų, dalyvaujančių donorų konferencijoje Paryžiuje, skubiai padėti Ukrainai šią žiemą atlaikyti Rusijos atakas.

Antradienio vaizdo pareiškime iš Kyjivo V. Zelenskis sakė, kad Ukrainai trumpuoju periodu reikia maždaug 800 mln. eurų vertės pagalbos energijos sektoriui.

Jis taip pat sakė, kad jo šaliai reikia atsarginių dalių remonto darbams, galingų generatorių, papildomų dujų ir didesnio elektros importo.

Užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba paragino Ukrainos sąjungininkes tiekti jo šaliai daugiau ginklų, kad ji galėtų „kovoti per žiemą“ ir palaikyti karinį puolimą.

2022 12 14 10:31
Spausdinti