Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


VIZITAS
V. Zelenskis pirmą kartą nuo Rusijos invazijos pradžios lankosi JK
BNS
Scanpix
V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį lankosi Jungtinėje Karalystėje – tai pirmas jo vizitas į šią šalį nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, ir tik antroji patvirtinta jo kelionė už Ukrainos ribų karo metu.

Ukrainos lyderį atskraidinęs lėktuvas trečiadienį nusileido Londono Stanstedo oro uoste.

„Jungtinė Karalystė viena pirmųjų atskubėjo į pagalbą Ukrainai. Ir šiandien esu Londone, kad asmeniškai padėkočiau Britanijos žmonėms už jų paramą“, – socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė V. Zelenskis.

Didelė automobilių kolona iš oro uosto išvyko tiesiai į Dauningo gatvę Londono centre. V. Zelenskis ir JK premjeras Rishi Sunakas trumpai pozavo nuotraukoms prie garsiųjų juodų 10-uoju numeriu pažymėto namo durų, pro kurias patenkama į britų ministro pirmininko rezidenciją.

V. Zelenskis ir R. Sunakas surengs derybas prieš vykdami į parlamentą, kur Ukrainos prezidentas kreipsis į įstatymų leidėjus.

Pasak Bakingamo rūmų, vėliau trečiadienį Ukrainos vadovas taip pat susitiks su karaliumi Charlesu III.

„Sky News“ ir BBC nuotraukose matyti, kaip jo kortežas, atvykęs į Stanstedo oro uostą, esantį į šiaurės rytus nuo Londono, tolsta nuo karališkųjų oro pajėgų lėktuvo.

R. Sunakas savo ruožtu pasidalijo nuotrauka, kur jis matomas su V. Zelenskiu ant kilimo ir leidimosi tako Stanstedo oro uoste.

Premjeras parašė tviteryje: „Sveiki atvykę į Jungtinę Karalystę, Prezidente Zelenski.“

Jis pridėjo grotažymę „Slava Ukraini“ („Šlovė Ukrainai“).

Spėlionės dėl vizito Briuselyje

JK yra viena didžiausių Ukrainos karinių rėmėjų ir yra nusiuntusi šaliai daugiau kaip 2 mlrd. svarų sterlingų (2,25 mlrd. eurų) vertės ginklų ir įrangos.

Apie vizitą paskelbta tuo metu, kai R. Sunakas pranešė, kad Britanija apmokys Ukrainos pilotus naudotis „NATO standartus atitinkančiais naikintuvais“.

Ukraina ragina savo sąjungininkus atsiųsti jai naikintuvų, nors Londonas teigia, kad netikslinga suteikti Ukrainos kariuomenei britiškų karo lėktuvų.

Daugiau nei 10 000 Ukrainos karių taip pat apmokyti bazėse JK, kai kurie iš jų mokėsi dirbti su Britanijos siunčiamais tankais „Challenger 2“.

„Didžiuojuosi, kad šiandien išplėsime šiuos mokymus nuo karių iki jūrų pėstininkų ir naikintuvų pilotų, užtikrindami, kad Ukraina turės kariuomenę, galinčią ginti savo interesus ir ateityje“, – sakė R. Sunakas.

„Tai taip pat pabrėžia mūsų įsipareigojimą ne tik suteikti karinės įrangos trumpalaikiam laikotarpiui, bet ir ilgalaikį pažadą stovėti petys į petį su Ukraina daugelį metų į priekį“, – pridūrė britų premjeras.

Kovo mėnesį, praėjus dviem savaitėms po invazijos pradžios, V. Zelenskis nuotoliniu būdu kreipėsi į Jungtinės Karalystės parlamentą. Jis citavo garsiąją Antrojo pasaulinio karo laikų britų lyderio Winstono Churchillio kalbą „Niekada nepasiduosime“, pažadėdamas, kad ukrainiečiai kovos „iki galo, jūroje, ore. Mes tęsime kovą už savo žemę, bet kokia kaina, miškuose, laukuose, pakrantėse, gatvėse“.

V. Zelenskis užmezgė draugišką ryšį su buvusiu JK ministru pirmininku Borisu Johnsonu, kuris buvo vienas iš aktyviausių Ukrainos rėmėjų. R. Sunakas pradėjo eiti pareigas spalį ir pažadėjo išlaikyti Jungtinės Karalystės paramą Kyjivui.

Tai pirmas V. Zelenskio vizitas Jungtinėje Karalystėje nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Nuo to laiko V. Zelenskis tik kartą išvyko iš Ukrainos, kai prieš pat Kalėdas apsilankė Jungtinėse Valstijose ir pakeliui namo užsuko į Lenkiją.

V. Zelenskis gali siekti, kad prieš numanomą Rusijos pavasario puolimą Vakarai pažadėtų Kyjivui pažangesnių ginklų.

Briuselyje irgi tikimasi, kad Ukrainos vadovas gali pirmą kartą nuo karo pradžios apsilankyti Europos Sąjungos institucijose.

27 valstybių bloko lyderiai ketvirtadienį susirinks į viršūnių susitikimą Briuselyje. Tai leistų V. Zelenskiui per vieną dieną susitikti su visais svarbiausiais bloko lyderiais. V. Zelenskis ES viršūnių susitikimuose dažnai kalbėdavo tik vaizdo ryšiu iš Ukrainos.

Europos Parlamentas ketvirtadienį Briuselyje taip pat numatė surengti specialią plenarinę sesiją, tikėdamasi, kad V. Zelenskis atvyks po kelionės į Britaniją.

2023 02 08 10:42
Spausdinti