Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ES IR UKRAINA
V. Zelenskis ragina ES skubiai priimti į bloką Ukrainą
BNS
Scanpix
V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį paragino Europos Sąjungą nedelsiant suteikti jo šaliai narystę bloke, Maskvos puolimui prieš Ukrainą tęsiantis jau penktą dieną.

„Mes kreipiamės į Europos Sąjungą dėl skubaus Ukrainos priėmimo pagal naują specialią procedūrą“, – naujame vaizdo kreipimesi sakė 44 metų lyderis.

„Mūsų tikslas yra būti kartu su visais europiečiais ir, svarbiausia, būti lygiomis teisėmis. Esu tikras, kad tai sąžininga. Esu tikras, kad tai įmanoma“, – pridūrė jis.

Prezidentas, kuris gyrė „Ukrainos didvyrius“, sakė, kad per pirmąsias keturias Maskvos puolimo dienas žuvo 16 vaikų, o dar 45 buvo sužeisti.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet pirmadienį pareiškė, kad per penkias dienas nuo Rusijos įsiveržimo pradžios Ukrainoje žuvo mažiausiai 102 civiliai gyventojai, įskaitant septynis vaikus, bet perspėjo, kad tikrasis aukų skaičius gali būti daug didesnis.

„Ukrainiečiai parodė pasauliui, kas mes esame. O Rusija parodė, kuo ji tapo“, – sakė V. Zelenskis.

Ukrainos lyderis – 2019-aisiais į valdžią atėjęs buvęs komikas – naujausią vaizdo pareiškimą paskelbė rusų ir ukrainiečių derybininkams rengiantis susėsti pirmų tiesioginių derybų nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino ketvirtadienio įsakymo savo pajėgoms įsiveržti.

V. Zelenskis paragino rusų karius sudėti ginklus ir dezertyruoti.

„Palikite savo techniką ir išeikite. Netikėkite savo vadais, netikėkite savo propagandistais. Tiesiog gelbėkite savo gyvybę, išeikite“, – sakė V. Zelenskis naujame kreipimesi į rusų karius.

Prezidentas taip pat sakė, kad per puolimą gyvybių jau neteko daugiau nei 4 500 rusų karių.

Rusija pripažino, kad yra sužeistų ir žuvusių jos karių, bet skaičiaus nenurodo.

V. Zelenskis taip pat sakė, kad valdžia paleis į laisvę nuteistus ukrainiečius, turinčius tikros kovinės patirties, kad jie padėtų ginti šalį. Anot jo, kiekvienas ukrainietis, galintis prisijungti prie kovos su okupantais, turi tai padaryti.

„Dėl to buvo priimtas moraliniu požiūriu sunkus, bet naudingas mūsų gynybos požiūriu sprendimas. Karo padėties sąlygomis karo veiksmų dalyviai, ukrainiečiai, turintys realios kovinės patirties, bus paleisti į laisvę. Ir galės atlyginti savo kaltę karščiausiuose karo taškuose“, – sakė jis.

Jis dar kartą padėkojo Vakarams už paramą. „Parama mūsų antikarinei koalicijai yra besąlygiška ir beprecedentė“, – sakė jis.

„Kiekvienas iš mūsų esame karys, – kalbėjo prezidentas. – Esu įsitikinęs, kad kiekvienas iš mūsų laimės.“

Rusijos invazija į Ukrainą supurtė visą pasaulį.

Ukrainos pajėgos, remiamos Vakarų ginklais, sugebėjo sulėtinti Rusijos armijos puolimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 28 13:29
Spausdinti