Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 22 d.


RUSIJOS GRĖSMĖ
V. Zelenskis: Rusija svarsto scenarijų išaldyti karą Ukrainoje, o 2028 metais pulti kitus
BNS
Scanpix
V. Zelenskis Granadoje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį kreipdamasis į Ispanijoje vykstančio Europos politinės bendrijos susitikimo dalyvius pareiškė, kad Rusija svarsto scenarijų išaldyti karą Ukrainoje, o 2028 metais pulti kitas šalis, ir paragino užkirsti tam kelią.

„Jei bus kokia nors šios agresijos prieš Ukrainą pauzė, koks nors įšaldymas, tada bus kritinis momentas – 2028 metai“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Pasak V. Zelenskio, „jei Rusijai bus leista prisitaikyti dabar“, per penkerius metus Kremlius galėtų atkurti savo susvyravusį karinį potencialą – grėsmė kils ne tik Ukrainai, bet ir Baltijos šalims bei valstybėms, kuriose yra Rusijos kontingentas.

„Tai aiški mūsų žvalgybos informacija. Rusija ieško galimybių įšaldyti situaciją ir prisitaikyti, padaryti išvadas iš savo klaidų ir pasiruošti judėti toliau“, – nurodė jis.

„Su teroristine valstybe ribojasi įvairios Europos šalys, ir beveik visas jas Rusijos propagandistai ir pareigūnai mini kaip būsimus agresijos taikinius. Taikinius. Būtent šis žodis“, – kalbėjo jis.

„Ar jūsų miestuose yra pakankamai metro stočių, kuriose galėtumėte organizuoti saugų vaikų mokymą, jei Rusijos grasinimai būtų įgyvendinti? O ji ruošiasi juos įgyvendinti“, – sakė V. Zelenskis.

Jis paragino Europą laikytis vieningai, taikyti Rusijai sankcijas bei toliau remti Ukrainą.

„Kiekvienas Ukrainoje numuštas Rusijos dronas, kiekvienas Ukrainoje sunaikintas Rusijos tankas yra garantija, kad šis dronas, šis tankas ar bet kuris kitas Ukrainoje sunaikintas Rusijos ginklas neatsitrenks į ką nors kitą Europoje. Ir aš dėkoju jums visiems – kiekvienam iš jūsų, jūsų šalims – už gynybos pagalbą“, – sakė Ukrainos prezidentas.

„Papildomos oro gynybos sistemos Ukrainai, papildoma artilerija ir sviediniai, papildomos tolimojo nuotolio raketos ir dronai mūsų kariams, taip pat papildomos paramos formos ir saugumo garantijos valstybėms, kurioms kelia grėsmę Rusija, – visa tai skirta apsaugoti Europą nuo papildomų agresyvių Rusijos žingsnių“, – teigė jis.

„Kad artimiausiu metu Europoje nekiltų karas, kad nė vienas Europos miestas nepajustų to, ką patiria mūsų Charkivas ir visi Ukrainos miestai bei kaimai, mūsų vienybė šiuo metu – dabar, šiemet, kitąmet – ir visų pirma Ukrainoje turi veikti šimtu procentų“, – pabrėžė Ukrainos lyderis.

2023 10 05 15:41
Spausdinti