Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KARAS UKRAINOJE
V. Zelenskis: rusų žiaurumai Chersono srityje tokie patys kaip ir kituose regionuose
BNS
Scanpix
Ukrainos karių sutikimas Chersone.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad Ukrainos pajėgos, susigrąžinusios Chersono miestą, rado naujų Rusijos okupantų karo nusikaltimų įrodymų.

„Rusijos kariuomenė po savęs paliko tokius pat žiaurumus kaip ir kituose mūsų šalies regionuose“, – sakė jis vakaro kreipimesi.

„Tyrėjai jau užfiksavo daugiau kaip 400 karo nusikaltimų“, – teigė Ukrainos vadovas, aiškiai nenurodydamas, kokioje teritorijoje jie buvo aptikti.

„Randami žuvusiųjų kūnai – tiek civilių, tiek kariškių, – kalbėjo jis. – Mes surasime ir perduosime teismui kiekvieną žudiką.“

Išlaisvintame mieste gyvenantys ukrainiečiai išreiškė didelį palengvėjimą dėl kelis mėnesius trukusios okupacijos pabaigos, kai Rusijos pajėgos penktadienį pasitraukė.

Tačiau, kaip ir V. Zelenskis, jie teigė, kad prieš pasitraukdami rusai paliko niokojimo pėdsakus, padėjo minas ir ėmė plėšikauti – net iš zoologijos sodo vogė gyvūnus.

„Dievas juos nubaus. Visus. Už viską, ką jie padarė“, – sakė 47 metų Svitlana Vilna.

„Vis dar labai pavojinga“

Prie įvažiavimo į strategiškai svarbų Juodosios jūros uostamiestį, kuriame vos prieš kelias dienas vyko mūšiai, galėjo būti matomi sugriauti pastatai ir sunaikinta karinė technika.

Ore tvyrojo degančių malkų kvapas.

„Prašau jūsų nepamiršti, kad padėtis Chersono regione vis dar labai pavojinga“, – sakė V. Zelenskis.

Jis teigė, kad šalindamas miną žuvo ukrainiečių žvalgas, o dar keturi buvo sužeisti.

Anot V. Zelenskio, darbuotojai stengiasi skubiai atkurti rusų sunaikintą ypatingos svarbos infrastruktūrą, įskaitant vandens, elektros, interneto ir televizijos ryšius, taip pat transporto ir pašto paslaugas.

Chersonas buvo vienas iš keturių Ukrainos regionų, kuriuos Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigė aneksavęs rugsėjo mėnesį.

2022 11 14 09:14
Spausdinti