Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


RUSIJA IR VOKIETIJA
V. Zelenskis smerkia G. Schroederio komentarą apie Rusiją
BNS
Scanpix
V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis bjauriu dalyku pavadino tai, kad buvę Europos lyderiai dirba Rusijai, tikriausiai turėdamas galvoje buvusio Vokietijos kanclerio Gerhardo Schroederio komentarus, kad Maskva nori „suderėto sprendimo“ karui.

Rusijos užpultos Ukrainos lyderis tai sakė trečiadienį, savo tradiciniame dienos pareiškime, vokiečių žiniasklaidoje pasirodžius G. Schroederio interviu. Jame buvęs kancleris ragino derėtis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Gera naujiena ta, kad Kremlius nori suderėto sprendimo“, – sakė 78 metų G. Schroederis, Vokietijos kanclerio poste dirbęs prieš Angelą Merkel. Jis patvirtino praėjusią savaitę Maskvoje susitikęs su V. Putinu.

G. Schroederis taip pat paragino Berlyną persvarstyti savo poziciją dėl dujotiekio „Nord Stream 2“, baigto tiesti, bet užblokuoto Vokietijos vyriausybės prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą.

„Paprasčiausiai bjauru, kai buvę galingų valstybių su europinėmis vertybėmis lyderiai dirba Rusijai, kovojančiai su šiomis vertybėmis“, – sakė V. Zelenskis savo vaizdo pareiškime, tiesiogiai G. Schroederio nepaminėdamas.

Rusijos invazija į Ukrainą nulėmė didžiulį viešą spaudimą Vokietijoje G. Schroederiui nusigręžti nuo V. Putino ir nutraukti savo ryšius su rusų energijos milžinėmis.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, kuris kaip ir G. Schroederis yra iš Socialdemokratų partijos, taip pat ne kartą viešai ragino buvusį lyderį atsisakyti savo darbų Rusijoje.

Gegužės mėnesį Vokietijos parlamentas nusprendė atimti iš G. Schroederio privilegijas, įskaitant biurą ir apmokamus darbuotojus, skirtus jam kaip buvusiam kancleriui.

G. Schroederis, kanclerio poste dirbęs 1998–2005 metais, Rusijos invaziją Ukrainoje yra pavadinęs nepateisinama, bet sakė, kad dialogą su Maskva būtina tęsti.

2022 08 04 15:09
Spausdinti