Meniu
Prenumerata

šeštadienis, spalio 5 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
V. Zelenskis tikisi geriausio rezultato NATO viršūnių susitikime
BNS
Scanpix
V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį išreiškė viltį, kad artėjantis NATO aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriame Kyjivas tikisi gauti aiškų signalą, kad vieną dieną jis galės įstoti į Aljansą, duos, jo žodžiais, geriausią įmanomą rezultatą.

Po susitikimo su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda V. Zelenskis sakė, jog jiedu aptarė antradienį Vilniuje prasidėsiantį viršūnių susitikimą ir sutarė „dirbti kartu, kad būtų pasiektas geriausias įmanomas rezultatas Ukrainai“.

Lenkija yra viena didžiausių Ukrainos rėmėjų NATO ir yra sakiusi, kad nori kitų NATO narių saugumo garantijų šiai šaliai.

V. Zelenskis yra sakęs, kad nesitiki, jog Ukraina iš tikrųjų įstos į NATO, kol vyksta karas, tačiau norėtų, kad aukščiausiojo lygio susitikime būtų akivaizdžiai užsiminta apie ketinimą įtraukti Ukrainą į Aljansą.

JAV prezidentas Joe Bidenas, sekmadienį atvykęs į Didžiąją Britaniją, iš kur vyks į NATO aukščiausiojo lygio susitikimą, sakė manantis, jog Aljanso vadovai „nustatys racionalų kelią Ukrainai, kad ji galėtų pretenduoti į NATO“.

Televizijai CNN jis sakė, kad taip pat yra kitų reikalavimų, kuriuos reikia įvykdyti, įskaitant demokratizaciją.

„Nemanau, kad NATO laikomasi vieningos nuomonės dėl to, ar įtraukti Ukrainą į NATO šeimą dabar, šiuo metu, kai vyksta karas“, – pridūrė jis.

Pasak J. Bideno, Ukrainos įtraukimas dabar reikštų karą su Rusija – dėl NATO kolektyvinės gynybos įsipareigojimo.

2023 07 10 09:04
Spausdinti