Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
V. Zelenskis: Ukraina „šiais metais“ nusipelno derybų dėl stojimo į ES
BNS
Scanpix
U. von der Leyen ir V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį sakė, kad jo šalis nusipelno jau šiais metais pradėti derybas dėl stojimo į Europos Sąjungą.

„Manau, kad Ukraina nusipelno šiemet pradėti derybas dėl narystės ES“, – sakė jis po derybų su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen.

Pasak V. Zelenskio, tolesnė integracija į Europos bloką įkvėptų ukrainiečius ir suteiktų jiems motyvacijos kovoti su Rusijos kariuomene.

Penktadienį Kyjive vyks svarbus Ukrainos ir Europos Sąjungos susitikimas.

Pernai birželį, keli mėnesiai nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, ES vadovai suteikė užpultai šaliai kandidatės statusą.

Tačiau kelias į narystę, nepaisant Kyjivo optimizmo, bus ilgas ir gali užtrukti ne vienus metus.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pernai gegužę įspėjo, kad gali prireikti dešimtmečių, kol Ukraina atitiks kriterijus ir taps visateise nare.

V. Zelenskis sakė, kad Ukrainos ir ES pareigūnams pavyko pasiekti abipusį supratimą.

„Tik kartu stipri Ukraina ir stipri Europos Sąjunga gali apsaugoti gyvenimą, kurį branginame“, – sakė V. Zelenskis.

„Ir kad mūsų tolesnė integracija turi suteikti energijos ir motyvacijos mūsų žmonėms kovoti su bet kokiomis kliūtimis ir grėsmėmis“, – pridūrė jis.

Ukrainos vadovas taip pat sakė, kad privalu didinti pasaulinį spaudimą Rusijai.

„Priešas yra tam tikrame etape, kai Rusijos strateginis pralaimėjimas jau aiškus, – sakė jis. – Tačiau taktiniu požiūriu jie vis dar turi resursų bandyti vykdyti puolamuosius veiksmus.“

Tviteryje U. von der Leyen teigė, jog Ukraina „žengia reikšmingus žingsnius į priekį, kad įvykdytų mūsų rekomendacijas, kartu kovodama su invazija“.

„Dar niekada nebuvome artimesni“, – sakė ji ir pažymėjo, kad „taip pat siekiame išplėsti galimybę be muitų patekti į mūsų rinką“.

Ketvirtadienio derybos įvyko kitą dieną po to, kai Ukraina išplėtė kovos su korupcija veiksmus ir atliko kratas vieno oligarcho ir vieno buvusio vidaus reikalų ministro gyvenamosiose vietose. Kova su korupcija yra vienas iš svarbiausių klausimų Kyjivui siekiant leidimo prisijungti prie ES.

Per spaudos konferenciją su V. Zelenskiu U. von der Leyen išreiškė pasitenkinimą, kad Ukrainos kova su korupcija davė „apčiuopiamų rezultatų“.

2023 02 03 09:24
Spausdinti