Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
V. Zelenskis užsimena apie galimybę derėtis su Rusija pagal Ukrainos sąlygas
BNS
Scanpix
V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis itin svarbių JAV rinkimų išvakarėse užsiminė apie taikos derybų su Rusija galimybę, nors anksčiau atsisakydavo derėtis su Vladimiru Putinu.

V. Zelenskis pirmadienį vakare paragino tarptautinę bendriją „priversti Rusiją pradėti realias taikos derybas“ ir išvardijo savo įprastas sąlygas dialogui: visų okupuotų Ukrainos teritorijų sugrąžinimą, kompensaciją už karo padarytą žalą ir baudžiamąjį persekiojimą už karo nusikaltimus.

Rugsėjo pabaigoje ukrainiečių prezidentas pasirašė įsaką, kuriame deklaruojama, kad neįmanoma derėtis su V. Putinu.

Nors V. Zelenskio retorika dabar pasikeitė, jo nurodytos išankstinės sąlygos tikriausiai nebus priimtinos Maskvai ir vargu ar padės surengti kokias nors derybas.

Vakarų ginklai ir pagalba yra itin svarbūs su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai, tačiau antradienį vykstantys JAV kadencijos vidurio rinkimai nulems būsimos Vašingtono politinės ir finansinės paramos Kyjivui dydį bei pobūdį.

Jei respublikonai laimės Kongreso kontrolę, prezidento Joe Bideno administracijai gali būti sunkiau prastumti didelius karinės ir kitokios pagalbos Ukrainai paketus.

Karo pradžioje Rusija ir Ukraina surengė kelis derybų ratus Baltarusijoje ir Turkijoje. Derybos įstrigo po kovo mėnesį Stambule įvykusio bevaisio delegacijų susitikimo.

V. Zelenskis pirmadienį sakė, kad Kyjivas „ne kartą siūlė“ derybas, bet „visuomet sulaukdavo beprotiškų rusų atsakymų su naujomis teroristinėmis atakomis, apšaudymu ar šantažu“.

Tačiau pastaruoju metu jis atsisakydavo derėtis su V. Putinu, nors dar anksčiau ne kartą ragino Rusijos prezidentą asmeniškai su juo susitikti. Kremlius atmesdavo tokių susitikimų galimybę.

Tarp V. Zelenskio nurodytų sąlygų dialogui pradėti yra Ukrainos teritorinio vientisumo atkūrimas, kompensacija už visą karo padarytą žalą, bausmės visiems karo nusikaltėliams ir „garantijos, kad tai nepasikartos“.

Rusija savo ruožtu raginimus derėtis atnaujino po to, kai Ukraina rugsėjį pradėjo sėkmingą kontrpuolimą šalies rytuose ir pietuose, bet Ukraina atmesdavo tokią galimybę.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Andrejus Rudenka antradienį pabrėžė, kad Maskva nekelia jokių sąlygų derybų su Ukraina atnaujinimui, ir apkaltino Kyjivą nerodant „geros valios“.

„Tai jų pasirinkimas; mes visuomet deklaruodavome savo pasirengimą tokioms deryboms“, – sakė A. Rudenka.

Ukrainiečių prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ teigė, kad „Ukraina niekada neatsisakė derėtis“, bet iš pradžių Rusija turi išvesti savo pajėgas iš Ukrainos.

„Ar Putinas pasirengęs? Akivaizdu, kad ne“, – rašė M. Podoliakas.

2022 11 08 16:57
Spausdinti