Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KARAS UKRAINOJE
V. Zelenskis: Vakarai neskuba teikti pagalbos Rusijos puolamai Ukrainai
BNS
Scanpix
Kijevas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį papriekaištavo Vakarų valstybėms, kad jos neskuba teikti pagalbos jo šalia, kovojančiai su didelio masto Rusijos kariniu puolimu.

„Kaip jūs apsiginsite patys, kai taip lėtai padedate Ukrainai? – sakoma prezidentūros paskelbtame V. Zelenskio pranešime. – Europos valstybių institucijos neskuba su išties stipriais sprendimais.“

Jis taip pat paragino europiečius, turinčius „kovinės patirties“, vykti į Ukrainą kautis savanoriais.

„Jeigu turite kovinės patirties Europoje ir nenorite žiūrėti į politikų neryžtingumą, galite atvykti į mūsų šalį ir prisidėti prie mūsų ginant Europą, kur tai yra labai reikalinga“, – sakoma V. Zelenskio pranešime.

Ukrainos lyderis prašė europiečių „reikalauti iš savo vyriausybių, kad Ukraina gautų daugiau finansinės, karinės pagalbos.“

Prezidentas taip pat pagyrė agresoriams įnirtingai besipriešinančias Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

„Stovėkite tvirtai. Jūs – viskas, kas gina mūsų valstybę. Šlovė Ukrainai“, – sakė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksti ketvirtadienį pradėjo puolimą, per televiziją netikėtai paskelbęs, kad pradeda karinę operaciją Ukrainoje jos separatistams ginti ir provakarietiškai savo kaimynei „demilitarizuoti ir denacifikuoti“.

Reaguodamos Vakarų šalys pradėjo skelbti Rusijai didelio masto sankcijas. Vis dėlto jos neatkirto Rusijos nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT.

44 metų V. Zelenskis ragino Europą imtis tolesnių priemonių prieš Kremlių ir „veikti neatidėliojant“.

„Europa turi pakankamai galios sustabdyti šią agresiją“, – pažymėjo jis.

„Vizų rusams atšaukimas? Atjungimas nuo SWIFT? Visiška Rusijos izoliacija? Ambasadorių atšaukimas? Naftos embargas? Oro erdvės uždarymas? Šiandien visa tai turi būti ant stalo“, – ragino V. Zelenskis.

ES sako, kad Rusija ateityje sulauks daugiau sankcijų.

Ukraina pranešė, kad Rusijos pajėgos penktadienį artėja prie Kijevo į šiaurės ir rytų. Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad Ukrainos sostinė jau atkirsta iš vakarų, bet nepriklausomi šaltiniai to nepatvirtina.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 25 14:46
Spausdinti