Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


NEATLAIKĖ ĮTAMPOS
Vakarams spaudžiant Maskvą dėl Ukrainos, S. Lavrovas išėjo iš G-20 derybų
BNS
Scanpix
S. Lavrovas.

Rusijos diplomatijos vadovas penktadienį išėjo iš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) ministrų susitikimo Indonezijoje, Vakarų šalims kritikuojant Maskvą dėl jos invazijos Ukrainoje.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai prieš susitikimą pasmerkė Rusijos karą Ukrainoje, o paskui, per derybas už uždarų durų, rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas susidūrė su, anot JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno, Vakarų kritikos kruša.

„Tai, ką šiandien išgirdome, jau yra stiprus choras iš viso pasaulio... dėl būtinybės užbaigti agresiją“, – sakė A. Blinkenas, dalyvaujantis susitikime kurortinėje Balio saloje.

A. Blinkenas ir S. Lavrovas prisidėjo prie kolegų dienos trukmės deryboms ir tai buvo pirmas jų susitikimas nuo karo Ukrainoje pradžios. Susitikimo šeimininkai iškart pasakė jiems, kad konfliktas turi būti užbaigtas derybomis.

Tačiau S. Lavrovas išėjo iš rytinės sesijos Vokietijos užsienio reikalų ministrei Annalenai Baerbock sukritikavus Maskvą dėl invazijos, sakė diplomatai.

Jis taip pat išėjo iš popietinės sesijos, prieš Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos virtualų kreipimąsi į ministrus. S. Lavrovo nebuvo ir A. Blinkenui smerkiant Rusiją.

„Mūsų Vakarų partneriai stengiasi išvengti pokalbių apie pasaulio ekonomikos klausimus, – sakė S. Lavrovas žurnalistams. – Vos pradėję kalbėti jie pradeda karštligiškai kritikuoti Rusiją.“

A. Blinkenas atsisakė atskirai susitikti su S. Lavrovu, apkaltino Rusiją sukėlus pasaulinę maisto krizę ir pareikalavo Maskvos leisti išgabenti grūdų krovinius iš karo krečiamos Ukrainos.

„Mūsų kolegoms rusams: Ukraina nėra jūsų šalis. Jos grūdai nėra jūsų grūdai. Kodėl blokuojate uostus? Turėtumėt išleisti grūdus“, – šaltinis citavo A. Blinkeno pasisakymą per G-20 derybas už uždarų durų.

S. Lavrovas anksčiau reporteriams sakė, kad „nebėgios“ paskui Jungtines Valstijas siekdamas derybų.

„Ne mes atsisakome kontaktų, o Jungtinės Valstijos“, – sakė jis.

Sh. Abe nužudymas

Prieš susitikimą A. Blinkenas susitiko su prancūzų ir vokiečių užsienio reikalų ministrais ir Jungtinės Karalystės aukšto rango pareigūnu aptarti „neišprovokuoto ir nepateisinamo“ Rusijos karo Ukrainoje, sakoma Valstybės departamento pranešime.

Tačiau susitikimą netrukus užtemdė buvusio Japonijos premjero Shinzo Abe nužudymas per penktadienį surengtą rinkimų kampanijos renginį.

Kai Sh. Abe buvo pašautas, A. Blinkenas išreiškė nerimą dėl Vašingtono ilgamečio sąjungininko, ilgiausiai dirbusio Japonijos premjero užpuolimo ir pavadino tai „labai, labai liūdna akimirka“.

Po atakos Sh. Abe buvo išskraidintas į ligoninę, bet penktadienio popietę mirė dėl nukraujavimo.

Prieš tai, kai pasirodė naujienos apie Sh. Abe užpuolimą, Indonezijos užsienio reikalų ministrė Retno Marsudi, kreipdamasi į susirinkusius ministrus, įskaitant S. Lavrovą, tiesiogiai prakalbo apie karą.

„Mūsų pareiga – greičiau užbaigti karą ir išspręsti nesutarimus prie derybų stalo, o ne mūšio lauke“, – sakė R. Marsudi,

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 08 14:58
Spausdinti