Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Vakarų šalys sutarė iš SWIFT pašalinti „pasirinktus“ Rusijos bankus
BNS
Scanpix
Protestai Vokietijoje.

Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė ir Kanada šeštadienį susitarė dėl virtinės naujų sankcijų Maskvai, išskaitant kai kurių bankų atribojimą nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, stiprindamos atsaką į Rusijos pradėtą įsiveržimą į Ukrainą.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen nurodė kad Europos Sąjunga koordinuoja veiksmus su JAV, Jungtine Karalyste ir Kanada dėl naujų sankcijų Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimui, tokiu būdu išpildydamos vieną pagrindinių Ukrainos prašymų.

U. von der Leyen kalbėjo po vaizdo pasitarimo su JAV, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Kanados lyderiais.

Šio naujos priemonės „paralyžiuos Putino gebėjimą finansuoti savo karo mašiną“, pabrėžė EK vadovė.

U. von der Leyen sakė pateikianti pasiūlymus ES lyderiams, kurie dar galėtų prašyti pakeitimų, kad sumažintų priemonių poveikį savo ekonomikoms.

Bankai, kuriems taikomi nauji suvaržymai, yra „visi tie, kuriems jau taikomos tarptautinės bendrijos sankcijos, taip pat kitos institucijos – jeigu bus būtina“, sakoma Vokietijos vyriausybės atstovo Steffeno Hebestreito pranešime.

„Tokiu būdu siekiama atkirsti šias institucijas nuo tarptautinių finansų srautų, o tai smarkiai apribotų jų veiklą pasaulyje“, – pridūrė jis.

Sąjungininkai taip pat susitarė imtis priemonių, turinčių neleisti Rusijos centriniam bankui „naudotis tarptautinėmis finansinėmis operacijomis rubliui stiprinti“, informavo S. Hebestreitas.

Be to, turtingiems Rusijos piliečiams, susijusiems su V. Putino vyriausybe, ir jų šeimų nariams taip pat nebebus leidžiama naudotis vadinamųjų „auksinių pasų“ sistema Europos šalių pilietybei įgyti.

JAV ir ES įkurs darbo grupę, turinčią „užtikrinti spartų sankcijų įgyvendinimą ir įšaldyti asmenų, kuriems taikomos sankcijos, jų šeimos narių ir įmonių turtą“.

Ukraina primygtinai prašė visus Rusijos bankus atsieti nuo SWIFT finansinės sistemos, leidžiančios lengvai ir saugiai kasdien pervesti milijardus dolerių tarp daugiau kaip 11 tūkst. bankų ir kitų finansinių institucijų visame pasaulyje.

Sąjungininkai abipus Atlanto vandenyno šią galimybę svarstė 2014 metais, kai Rusija užgrobė ir aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą ir ėmėsi remti prokremliškus separatistus Rytų Ukrainoje. Rusija tąsyk pareiškė, kad jos atsiejimas nuo SWIFT prilygtų karo paskelbimui. Sąjungininkai šio sumanymo atsisakė, bet vėliau visuomet buvo kritikuojami dėl per švelnaus atsako į Rusijos agresiją.

Bandydama išvengti šios grėsmės ateityje, Rusija ėmėsi kurti savą finansinių pervedimų sistemą, bet ne itin sėkmingai.

Anksčiau pašalinimas iš SWIFT sistemos jau buvo itin veiksmingai panaudotas prieš Iraną, kai šis buvo nubaustas dėl savo branduolinės programos.

Vis dėlto visų Rusijos finansų institucijų pašalinimas iš SWIFT galėtų taip pat pakenkti kitoms ekonomikoms, įskaitant JAV ir svarbią sąjungininkę Vokietiją.

ES finansų ministrai anksčiau šeštadienį pavedė Europos Komisijai ir Europos Centriniam Bankui (ECB) išnagrinėti galimas SWIFT atjungimo pasekmes, pareigūnams baiminantis nenumatyto poveikio ES ekonomikai.

Naujausias Vakarų apsisprendimas atsieti nuo šios sistemos tik dalį bankų suteikia Europai ir JAV erdvės prireikus griežtinti baudžiamąsias priemones Rusijai.

Bene netikėčiausia priemonė prieš V. Putiną buvo Vakarų galybių susitarimas apriboti Rusijos centrinio banko galimybes prieiti prie savo didžiulių užsienio valiutos atsargų.

Manoma, kad šios atsargos sudaro daugiau kaip 600 mlrd. JAV dolerių (532 mlrd. eurų). Didelę dalį jų sudaro lėšos, gautos už Rusijos parduotus energijos išteklius.

„Tai įšaldys jo operacijas. Ir centriniam bankui taps neįmanoma perkelti savo turto“, – sakė U. von der Leyen.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 27 10:02
Spausdinti