Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KARAS UKRAINOJE
Varšuva ragina sukurti NATO „taikos misiją“ Ukrainai padėti
BNS
Scanpix
Krymas.

Lenkija antradienį paragino sukurti „ginkluotųjų pajėgų saugomą“ NATO taikos misiją Ukrainai padėti.

„Tai negali būti neginkluota misija, – sakė vicepremjeras Jaroslawas Kaczynskis. – Ji turi siekti teikti humanitarinę ir taikią pagalbą.“

Kyjive viešinčio lenkų pareigūno žodžius citavo naujienų agentūra PAP.

J. Kaczynskis drauge su Lenkijos, Čekijos ir Slovėnijos premjerais susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu bei ministru pirmininku Denysu Šmyhaliu.

Tai pirmas užsienio lyderių vizitas Kyjive nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną.

„Manau, kad mums reikia taikos palaikymo misijos iš NATO ar net galbūt didesnės tarptautinės struktūros, bet [reikia] misijos, kuri galėtų apsiginti ir veiktų Ukrainos teritorijoje, kuri būtų šioje šalyje su Ukrainos prezidento ir vyriausybės sutikimu, ir tai nebūtų negalinti apsiginti misija“, – sakė J. Kaczynskis.

Ji „sieks taikos, teiks humanitarinę pagalbą, bet kartu bus saugoma atitinkamų pajėgų, ginkluotųjų pajėgų“, pridūrė J. Kaczynskis, kuris taip pat vadovauja Lenkijos valdančiajai konservatyviai partijai ir yra laikomas pagrindiniu vyriausybės politikos strategu.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis savo ruožtu dar kartą paragino Europos Sąjungą „labai greitai suteikti Ukrainai šalies kandidatės statusą“ ir pridūrė: „Bandysime organizuoti gynybinius ginklus.“

Trys ministrai pirmininkai ir J. Kaczynskis nuvyko į Kyjivą, kad „patvirtintų vieningą visos Europos Sąjungos paramą Ukrainos suverenitetui ir nepriklausomybei ir pristatytų platų paramos Ukrainos valstybei ir visuomenei paketą“, sakoma Lenkijos vyriausybės interneto svetainėje paskelbtame pareiškime.

Netrukus po jų atvykimo Ukrainos ministras pirmininkas D. Šmyhalis gyrė „tikrų Ukrainos draugų drąsą“.

Europos lyderiai atvyko į Kyjivą tokiu metu, kai Rusijos pajėgos bando apgulti Ukrainos sostinę, kurioje įvesta komendanto valanda, o nuo jų smūgių nukentėjo kai kurie rajonai.

Nors trys vyriausybių vadovai yra Europos Vadovų Tarybos nariai, taigi – ir jos atstovai, jie neturi oficialių EVT įgaliojimų, teigė vienas šaltinis Briuselyje.

Lenkų vyriausybės pranešime sakoma, kad vizitas buvo organizuotas „susitarus“ su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu ir Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 16 10:45
Spausdinti