Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
Varžybose dėl JK lyderio posto pirmaujanti L. Truss užsitikrino vyriausybės narių paramą
BNS
Scanpix
L. Truss.

Britų konservatorių favoritė kovoje dėl partijos lyderio posto Liz Truss pirmadienį užsitikrino naujų įtakingų veikėjų paramą, partijos nariams pradėjus mėnesį truksiantį balsavimą, kurio nugalėtojas užims 10-uoju numeriu pažymėtą Dauningo gatvės namą.

Atsiliekantis užsienio reikalų sekretorės L. Truss varžovas Rishi Sunakas savo pozicijas siekė taisyti planu ateityje mažinti mokesčius ir surengti Britanijoje moterų futbolo pasaulio čempionatą, Anglijos rinktinei laimėjus Europos čempionių titulą.

L. Truss per antrą iš 12 kampanijos renginių, vykusį Ekseteryje šalies pietvakariuose, taip pat paminėjo sekmadienio finalą, kai anglės žaidė su vokietėmis.

Pasak jos, moterų komanda „nepalankiomis sąlygomis drąsiai kovojo, atliko darbą ir pasiekė didžiulę, didžiulę pergalę“.

„Mes irgi galime tai padaryti“, – pridūrė ji.

Įgudusiam debatų dalyviui R. Sunakui reikia vėl perimti iniciatyvą, L. Truss smarkiai padidinus savo populiarumą programa, numatančia iškart sumažinti mokesčius ir taip spręsti didžiausią Britanijos pastarųjų dešimtmečių pragyvenimo krizę.

„Status quo nėra išeitis“

Suduodama smūgį R. Sunako kampanijai, tarptautinės prekybos ministrė Penny Mordaunt, kuri per torių parlamentarų balsavimą liko trečia, paskelbė remianti L. Truss ir pavadino ją „vilties kandidate“.

Per pirmadienio kampanijos renginį P. Mordaunt gyrė L. Truss „autentiškumą, ryžtą, ambicijas dėl šalies“.

Renginio metu L. Truss akcentavo savo greito mokesčių mažinimo politiką.

„Tikrai manau, kad Finansų ministerija turi keistis... Ji yra viena iš kliūčių pažangai“, – sakė L. Truss.

Finansų ministerijai vadovavo R. Sunakas, bet jis liepos mėnesį atsistatydino, sudarydamas sąlygas priversti trauktis ministrą pirmininką Borisą Johnsoną.

R. Sunakas laikėsi savo atsargesnės pozicijos: „Taip, žinoma, aš noriu elgtis atsakingai valdydamas infliaciją – tai protingas konservatorių dalykas.“

Prieš tai naujasis iždo sekretorius Nadhimas Zahawi, prisidėdamas prie kitų B. Johnsono ministrų kabineto žvaigždžių, išreiškė paramą užsienio reikalų ministrei, o ne R. Sunakui.

„Liz supranta, kad status quo krizių metu nėra išeitis“, – laikraščiui „The Telegraph“ rašė N. Zahawi. Jis užsipuolė R. Sunako planą teikti prioritetą kovai su infliacija dabar, o mokesčius mažinti vėliau.

„Mums reikia stimuliuojamo, o ne pesimistiško požiūrio į ekonomiką, kad galėtume spręsti pragyvenimo bėdas ir iššūkius pasaulyje“, – sakė jis.

Konservatorių partijos nariams, kurių yra maždaug 200 tūkst., pradėjus balsuoti paštu ir internetu, apklausos rodo, kad nemažai jų – kaip ir B. Johnsonas – skundžiasi R. Sunaku.

Ministras pirmininkas oficialiai nepalaiko nė vieno kandidato, bet padėjėjams yra sakęs, kad ketina duoti patarimų savo įpėdiniui, kad ir kas „ji“ būtų, pranešė laikraštis „The Sunday Times“.

„Bjaurus, net pavojingas“

MordauntNors ją parėmė tokie veikėjai kaip P. Mordaunt, N. Zahawi, gynybos sekretorius Benas Wallace'as, buvęs Šiaurės Airijos reikalų sekretorius Brandonas Lewisas ir torių centristas Tomas Tugendhatas , L. Truss įspėjo nenusiraminti.

Grįždama prie savo buvusios srities L. Truss, buvusi Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos priešininkė, vėliau tapusi entuziastinga šalininke, pažadėjo „paleisti“ ūkininkus nuo ES taisyklių ir padidinti JK apsirūpinimo maistu saugumą.

L. Truss taip pat pažadėjo spręsti darbo jėgos trūkumą žemės ūkio sektoriuje, iš dalies nulemtą po „Brexito“ įvestų imigracijos ribojimų ir privertusį britų ūkininkus vaisius palikti pūti, o sveikas kiaules – išskersti.

Abu varžovai akcentuoja vienybės svarbą pasibaigus rinkimams, suprasdami, kad opozicinės Leiboristų partijos populiarumas išaugo prasidėjus ekonominei krizei ir kilus politiniam triukšmui dėl B. Johnsono.

Tačiau kandidatų šalininkai nerimsta, ypač kovingoji L. Truss sąjungininkė, kultūros sekretorė Nadine Dorries. Ji socialiniame tinkle „Twitter“ persiuntė vaizdelį, kaip Julijumi Cezariu pavaizduotam B. Johnsonui R. Sunakas peiliu smeigia į nugarą.

Pernai peiliu ginkluotas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) šalininkas nužudė konservatorių įstatymų leidėją Davidą Amessą.

Atsižvelgiant į tai, N. Dorries persiųstas atvaizdas yra „bjaurus ir net balansuojantis ant pavojingos ribos“, televizijai „Sky News“ sakė R. Sunako šalininkas, vyriausybės narys Gregas Handsas.

L. Truss kampanijos vadovė, valstybės sekretorė darbo ir pensijų reikalams Therese Coffey atribojo kampaniją nuo N. Dorries.

„Pranešiau jai, kad daug kolegų tai prislėgė“, – sakė Th. Coffey radijui „Times Radio“.

Tuo metu R. Sunaką parėmė buvęs konservatorių lyderis Williamas Hague'as, jo pirmtakas parlamente nuo jų apygardos Anglijos šiaurėje.

„Dalyvavau kampanijose tiesiogine prasme su tūkstančiais kandidatų. Vadovavau dešimtims, – vaizdo pareiškime sakė W. Hague'as. – Greit paaiškėjo, kad šis [kandidatas] yra uoliausias ir tinkamiausias [iš visų], kokius tik pažinojau.“

Anot W. Hague'o, R. Sunakas yra „itin disciplinuotas ir racionalus“.

Partijos lyderio rinkimų laimėtojas, tapsiantis kitu šalies ministru pirmininku, paaiškės rugsėjo 5 dieną.

2022 08 02 12:46
Spausdinti